MAE, răspuns la scrisoarea a şapte ambasade privind Justiţia: Întărirea statului de drept şi lupta anticorupţie - priorităţi asumate de Guvern

MAE, răspuns la scrisoarea a şapte ambasade privind Justiţia: Întărirea statului de drept şi lupta anticorupţie - priorităţi asumate de Guvern

Întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern, iar analizele pe tema reformelor în justiţie ar trebui făcute şi în dialog cu reprezentanţii Legislativului, arată Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ca răspuns la scrisoarea comună a ambasadelor a şapte ţări Europene, făcută publică joi.

În respectiva scrisoare , reprezentanţii misiunilor diplomatice îşi exprimau îngrijorarea cu privire la evoluţiile în reforma justiţiei în România.

"Am luat notă de poziţia exprimată de cei şapte parteneri şi aliaţi ai României cu privire la evoluţiile din domeniul justiţiei. Reasigurând asupra ataşamentului nostru ferm pentru valorile Uniunii Europene, ne exprimăm deschiderea pentru un dialog real şi concret cu partenerii noştri europeni, acum când avem textele legilor adoptate de Parlament. De asemenea, vom continua consultările şi cu Comisia Europeană", precizează MAE, vineri, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Totodată, ministerul consideră că "orice analiză a acestor evoluţii trebuie să ţină cont şi de un dialog cu reprezentanţii din Parlament privind substanţa concretă a modificărilor legislative propuse".

"Menţionăm că nicio iniţiativă cu impact asupra cetăţenilor nu este adoptată în lipsa unor dezbateri parlamentare, consultări şi comunicări publice organizate de instituţiile abilitate şi de Parlament", se mai arată în răspunsul MAE.

Ministerul român subliniază, în acest context, angajamentul executivului român faţă de lupta anticorupţie şi întărirea statului de drept.

"Reiterăm că întărirea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei fac parte din priorităţile asumate de Guvern", se arată în mesajul MAE.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România fac apel la "toate părţile implicate" în procesul de reformă a justiţiei "să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei", se arată într-o scrisoare comună a misiunilor diplomatice, transmisă joi AGERPRES.

"Noi, reprezentanţi ai ţărilor partenere din Uniunea Europeană, dorim să ne reafirmăm apartenenţa la destinul nostru comun împreună cu România, bazat pe valori comune şi în special pe statul de drept", arată semnatarii.

Totodată, este amintit progresul făcut de România în domeniul justiţiei şi se remarcă "riscuri" prezentate de modificările propuse la legile justiţiei.

"Recunoaştem că România a făcut, în ultimul deceniu, progrese semnificative în ceea ce priveşte construirea unui parcurs şi aplicarea unor reforme credibile în domeniul justiţiei. Cu toate acestea, convingerea noastră este că legile adoptate recent privind reforma justiţiei, în forma lor actuală, precum şi recentele amendamente propuse la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, riscă să pună în pericol aceste progrese", se menţionează în comunicatul citat.

Reprezentanţii ambasadelor amintesc că la reuniunea Consiliului din 12 decembrie Uniunea Europeană a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei în România. "Concluziile subliniază, în special, ''necesitatea predictibilităţii, a transparenţei depline şi a consultărilor incluzive'' în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi", punctează ambasadele.

Astfel, reprezentanţii misiunilor diplomatice la Bucureşti atrag atenţia asupra unor eventuale acţiuni care ar putea duce la "slăbirea independenţei" sistemului judiciar.

"În acest context, facem apel la părţile implicate în proiectul de reformă a justiţiei să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei şi să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneţia, pentru a menţine astfel independenţa sistemului judiciar şi a păstra intact procesul de reformă în general", precizează comunicatul.

Ambasadele fac apel la "angajamentul european comun", în acest context.

"Avem încredere că toţi actorii politici implicaţi vor acorda atenţia cuvenită acestor preocupări legitime, în concordanţă cu angajamentul nostru european comun şi vom fi în continuare gata să sprijinim România în eforturile ei de a reafirma acest angajament", se arată în comunicatul comun. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...