MAE: Verificăm informațiile cu privire la cazul de la Ankara; nu s-au înregistrat reclamații ale solicitanților de vize

MAE: Verificăm informațiile cu privire la cazul de la Ankara; nu s-au înregistrat reclamații ale solicitanților de vize

Ministerul Afacerilor Externe a precizat, miercuri, că nu s-au înregistrat reclamații din partea celor care au solicitat vize la secția consulară a Ambasada României la Ankara, iar echipa de control trimisă acolo nu a constatat probleme în acest sens. Precizările MAE vin în contextul în care un site a publicat o serie de afirmații ale fostului șef al secției consulare de la Ankara, potrivit căruia mai mulți intermediari pentru obținerea de vize sunt des întâlniți în ambasadă și că aceștia ar facilita obținerea vizelor contra cost.

"În ceea ce privește activitatea șefului secției consulare, la care se face referire în spațiul public, persoana în cauză a fost rechemată, începând cu data de 14 martie 2016, din misiunea de la Ankara, ca urmare a sesizării unor abateri disciplinare și profesionale. Menționăm că diplomatul respectiv a fost sancționat disciplinar în cursul anului 2014 pentru abateri în activitatea consulară desfășurată la Consulatul General al României la Munchen", se arată în comunicatul MAE, remis AGERPRES.

Sursa citată adaugă că toate acuzațiile formulate în presă de fostul consul au fost făcute ulterior dispunerii măsurii de rechemare în țară și că anterior acestui moment el nu a semnalat niciun fel de nereguli legate de procedura de acordare a vizelor.

"De altfel, dispozițiile legale în materie de vize impun obligativitatea prezenței personale a solicitanților la momentul depunerii cererilor la misiunile diplomatice și oficiile consulare române, excepțiile fiind expres și limitativ prevăzute de lege. De asemenea, taxele consulare aferente eliberării vizelor sunt stabilite prin lege, prevederile aplicabile fiind respectate cu strictețe de către toate consulatele României", subliniază MAE.

Potrivit aceleiași surse, conducerea ministerului a dispus verificarea tuturor informațiilor apărute în presă, "inclusiv cele care par a arăta că un angajat al MAE ar fi efectuat înregistrări ilegale ale unor convorbiri", urmând ca la finalizarea anchetei să se ia măsurile legale care se impun.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Cel mai mare furnizor de energie electrică schimbă regulile încheierii contractului în piaţa liberă

2 Medic român în Suedia / Am ajuns să invidiez România

3 Așa o fi?

4 Raport / Bill Gates ar fi cel mai mare proprietar de terenuri agricole din SUA

5 O poveste despre corupție și curvăsărie din Spania. Acest om și-a îngropat cariera pentru că n-a reușit s-o „i…