Mafia PSD/Sora scârbei este director de cabinet al șefei Gărzii de Mediu, instituție care ar fi putut să sancționeze Primăria Capitalei pentru poluare

Mafia PSD/Sora scârbei este director de cabinet al șefei Gărzii de Mediu, instituție care ar fi putut să sancționeze Primăria Capitalei pentru poluare

Sora scârbei este director de cabinet al șefei Gărzii de Mediu, instituție care ar fi putut să sancționeze Primăria Capitalei pentru poluare.

Angelica Cobzaru, sora primarului Capitalei Gabriela Firea, este directorul de cabinet al Comisarului General al Gărzii de Mediu, Gabriela Dorojan, care ieri și-a dat demisia în urma unei discuții cu ministrul Mediului. Acest lucru poate fi o explicație pentru faptul că în mandatul Gabrielei Firea, Garda de Mediu nu a aplicat nicio amendă Primăriei București pentru depășirile privind calitatea mediului, au spus pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Atât șefa Gărzii de Mediu, cât și sora primarului, au fost numite pe funcțiile actuale în 2018, ambele lucrând înainte la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov. Gabriela Dorojan era director executiv la Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov, iar sora primarului, Angelica Cobzaru, era consilier principal.

Ambele vor părăsi funcțiile actuale după ce va fi publicată în Monitorul Oficial decizia de încetare a mandatului șefei Gărzii de Mediu, Gabriela Dorojan. Șefa de cabinet, adică sora Gabrielei Firea, pleacă odată cu demnitarul. Însă, nu este exclus ca Angelica Cobzaru să se întoarcă pe funcția deținută până în 2018, conform legii, adică cea de consilier principal la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.

Potrivit declarațiilor de avere și interese analizate de HotNews.ro, Angelica Cobzaru a ocupat funcția de consilier principal la agenția de mediu Ilfov în perioada 2014-2018. În 2013 a fost consilier juridic la primăria Voluntari, acolo unde primar este Florentin Pandele, soțul Gabrielei Firea.

Amintim că primarul Capitalei și ministrul mediului, Costel Alexe, se află în conflict din cauza poluării din București.

Totul a pornit de la datele Rețelei independente de monitorizare a calității aerului, care arătau că sâmbătă noapte s-au înregistrat depășiri de aproape 700% pentru poluarea cu praf. Ministrul mediului a spus că depăşirile alarmante ale normelor de poluare există și sunt din ce în ce mai mari, acuzând Primăria Capitalei putea să acceseze 10 milioane de euro, dar nu a făcut-o. Gabriela Firea i-a transmis ministrului să plece din București dacă nu-i place. Apoi, a cerut demisia ministrului Mediului, acuzându-l că induce panica în populație. Primarul a prezentat un buletin de pe 31 decembrie care arată calitatea ”excelentă” a aerului, o zi în care orașul era gol și fără niciun fel de activitate.
În 2018, Comisia Europeană a declanșat procedură de infringement din cauza calității aerului. Potrivit Comsiei, "în aglomerarea București, valorile-limită zilnice au fost depășite în mod persistent încă de la momentul în care dreptul Uniunii a devenit aplicabil României, iar în 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile". Comisia Europeană urmează să se pronunțe pe acest caz, România riscând să fie amendată.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /