Magistratul Neil Gorsuch, audiat de Senat pentru numirea la Curtea Supremă a SUA

Magistratul Neil Gorsuch, audiat de Senat pentru numirea la Curtea Supremă a SUA

Judecătorul Neil Gorsuch, nominalizat de președintele american Donald Trump pentru unul din cele nouă posturi de judecător la Curtea Supremă a SUA, a fost audiat luni pentru prima oară în Senatul Statelor Unite, transmit agențiile internaționale de presă.

AFP arată că democrații l-au prezentat din start pe candidatul în vârstă de 49 de ani ca pe o amenințare la adresa libertăților individuale. Senatoarea democrată Dianne Feinstein, din statul California, s-a arătat preocupată de atitudinea lui Gorsuch față de dreptul femeilor la avort.

În ceea ce privește atitudinea mai generală față de Constituție, judecătorul propus ca înlocuitor pentru Antonin Scalia, decedat anul trecut, este adeptul teoriei potrivit căreia textul fundamental trebuie interpretat în sensul original, de la adoptare. Potrivit senatoarei citate, "asta înseamnă că judecătorii și tribunalele noastre trebuie să ne evalueze drepturile constituționale așa cum erau înțelese în 1789. Adică într-o epocă în care era în vigoare sclavia, când Statele Unite aveau o populație de patru milioane de persoane și când ideile de automobil sau internet erau inimaginabile", a insistat ea.

Republicanii l-au prezentat pe Gorsuch ca pe un magistrat integru, cu concepții ireproșabile. "Nu există o robă roșie pentru republicani și una albastră pentru democrați. Aici dăm doar robe negre", a afirmat senatorul Ben Sasse, din Nebraska.

Fiecare din cei 20 de membri ai comisiei juridice a Senatului are dreptul la o declarație preliminară. Procedura a durat mai multe ore.

Numirea lui Neil Gorsuch va fi probabil una din cele mai disputate dintre cele propuse de președintele Trump. Anul trecut, senatorii republicani au refuzat să ia în considerare propunerea pentru Curtea Supremă făcută de fostul președinte, democratul Barack Obama, aflat spre finalul mandatului.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…