Mai multe nanomașini invizibile cu ochiul liber se vor întrece în Franța, într-o cursă automobilistică inedită

O cursă automobilistică internațională inedită se va desfășura la sfârșitul lunii aprilie între patru "bolizi" invizibili cu ochiul liber, alcătuiți din doar câteva sute de atomi, informează marți AFP. Cursa va avea loc în Franța, pe o pistă de 50.000 de ori mai mică decât grosimea unui pix.

Sursa foto: cnrs.fr

Organizată de CNRS (Centrul Național de Cercetare Științifică), competiția "Nanocar Race" se va desfășura timp de 36 de ore, la 28 și 29 aprilie la Toulouse. Cursa va putea fi urmărită în direct pe YouTube.

"Este o premieră mondială!", a exclamat Christian Joachim, director de cercetare al CNRS, cel care a avut ideea acestei competiții între "autoturismele moleculare" care se deplasează cu ajutorul impulsurilor electrice transmise printr-un microscop care utilizează un fenomen important din mecanica cuantică, "efectul de tunel".

Ele avansează cu energia unui impuls electric furnizat de un microscop care utilizează un fenomen în mecanica cuantică, prin 'tunelare'.

Această inițiativă nu reprezintă, însă, doar o distracție a oamenilor de știință cu mașinile de jucărie, ci ei vor urmări cu interes ce se va întâmpla în timpul evenimentului din care se pot afla lucruri importante. "Scopul este de a încerca să controlăm mișcarea mecanică a unei molecule de câțiva nanometri", a explicat Joachim care a adăugat că se speră ca într-o bună zi să poată fi create "motoare hiperminiaturizate ce vor putea avea diverse aplicabilități".

Din cei nouă concurenți înregistrați, organizatorii au pre-selectat șase, care vor sosi la Toulouse cu zece zile înainte de cursă, pentru ultimul antrenament, a explicat Joachim. Este vorba despre echipe din Franța, Germania, Japonia, Elveția, Statele Unite și din Statele Unite-Austria. Dintre acestea două vor fi eliminate înainte de competiție deoarece pista dispune de doar patru benzi.

Cursa se va desfășura la scară nanometrică, în incinta Centrului pentru dezvoltareaa materialelor și studiilor structurale (CEMES).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Nouriel Roubini / Urmează un deceniu de criză economică. Recesiunea va fi fără precedent

2 VIDEO Rareș Bogdan, atac la piloșii vârâți de PNL în diverse sinecuri: M-am săturat să răspund pentru imbecili…

3 Demență pură / Mungiu-Pippidi a ajuns trompeta PSD și-i atacă pe români numindu-i „lumpendiaspora” / Sputnik a pre…

4 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

5 Fraților, asta e dementă! / Dan Alexe o dă în vileag pe pesedista Carmen Avram, pe care o acuză de hoție și impo…

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Mic dejun englezesc