Mai multe organizații cer președintelui și Parlamentului să consulte Comisia de la Veneția pe tema redefinirii familiei

Mai multe organizații cer președintelui și Parlamentului să consulte Comisia de la Veneția pe tema redefinirii familiei

Un număr de 48 de organizații ale societății civile au solicitat, joi, șefului statului și președinților Senatului și Camerei Deputaților să consulte Comisia de la Veneția pentru Democrație prin Lege în privința propunerii care vizează redefinirea familiei în Constituție.

"Actualul impas procedural în ceea ce privește demersurile de redefinire a familiei în Constituție, riscul de restrângere a dreptului la viață privată și de familie, dar și de încurajare a unor comportamente discriminatorii fac necesară solicitarea ajutorului din partea Comisiei de la Veneția ca instituție cu expertiză, garant în respectarea statului de drept și a drepturilor omului", se arată în scrisoare.

Semnatarii reamintesc că, pe 28 martie, această propunere legislativă a fost retrasă de pe agenda plenului Camerei Deputaților, prin votul majorității celor prezenți, la propunerea deputatului PSD Marcel Ciolacu. Deputatul a invocat vicii procedurale și conflictul de competențe între Camerele Parlamentului, în cadrul procesului de revizuire a Constituției și a solicitat ca Birourile permanente reunite să dezbată acest conflict de competențe, a menționat sursa citată.

"Considerăm acest moment de întrerupere a parcursului legislativ după o traiectorie tumultuoasă ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalității procedurale a inițiativei pe plan național, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneția pentru obținerea unui punct de vedere asupra definiției propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene de drepturile omului", mai precizează semnatarii.

Ei doresc ca președintele României și Birourile permanente reunite ale Parlamentului să solicite o opinie din partea Comisiei de la Veneția pentru Democrație prin Lege atât în privința procedurii inițiativei cetățenești și a organizării referendumului constituțional pornit în baza acesteia, cât și în ceea ce privește substanța propunerii de modificare a articolului 48 din legea fundamentală.

"Comisia de la Veneția, ca for european ce veghează la respectarea valorilor fundamentale, constituționale, democratice și europene, a oferit consiliere, susținere și expertiză atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituției României, cât și în cadrul modificării legislației electorale sau referendare. Concret, orice modificare a Constituției, cât și legislația punctuală pentru organizarea referendumul constituțional, trebuie să respecte recomandările făcute de Comisia de la Veneția în Opinia sa referitoare la România din 2014 și în ghidul de standarde pentru modificarea constituțiilor elaborat în 2010 de această instituție", se arată în scrisoare.

Cele 48 de organizații consideră că un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția ar aduce clarificări pentru toate părțile implicate în această dezbatere.

"Considerăm că este important pentru toate părțile implicate în această dezbatere, de la nivelul societății sau din mediul politic, să existe un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneția care să clarifice dacă propunerea actuală de redefinire a familiei contravine dreptului tuturor cetățenilor de a avea o familie protejată de Constituția României, conform prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului, în condițiile în care ne referim la acele familii care nu sunt bazate pe căsătorie — familiile formate în baza uniunii consensuale, familiile monoparentale sau familiile extinse, așa cum susținem noi, sau nu", se mai arată în document.

Printre semnatari se numără: Coaliția anti-discriminare, ActiveWatch, Agenția Împreună, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, ARAS — Asociația Română Anti-SIDA, Asociația E-Romnja, Asociația ACCEPT, Asociația Mame pentru Mame, Centrul FILIA, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Funky Citizens, Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /