Mai multe persoane ucise într-o tentativă de lovitură de stat în Guineea-Bissau, anunţă preşedintele

Mai multe persoane ucise într-o tentativă de lovitură de stat în Guineea-Bissau, anunţă preşedintele

Mai multe persoane au fost ucise sau rănite într-o tentativă de lovitură de stat în statul vest-african Guineea-Bissau, potrivit preşedintelui ţării, Umaro Sissoco Embalo, citat miercuri de DPA.

Embalo nu a dat cifre exacte, potrivit ediţiei de miercuri a ziarului portughez Publico. Postul de radio local Bantaba a relatat anterior că şase persoane au murit.

Forţele de securitate au reuşit să oprească atacul după cinci ore de schimburi de focuri marţi seară, potrivit ziarului citat. Preşedintele a spus că "a revenit calmul" în fosta colonie portugheză, care are o populaţie de aproape 2 milioane de locuitori.

Embalo a vorbit despre un "atac bine pregătit şi organizat" al soldaţilor, care ar fi putut implica şi "oameni legaţi de traficul de droguri".

Preşedintele a declarat că responsabilii pentru ceea ce a descris ca fiind un puci eşuat au vrut să-l ucidă pe el, precum şi pe membrii guvernului.

"Nu au vrut doar o lovitură de stat, au vrut să-l ucidă pe preşedintele republicii, pe prim-ministru şi miniştrii", a spus el, potrivit agenţiei portugheze de presă Lusa. Cu toate acestea, mai multe informaţii erau neclare miercuri.

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), Uniunea Africană şi secretarul general al ONU Antonio Guterres şi-au exprimat "profunda îngrijorare" şi au cerut o revenire imediată la ordinea constituţională.

Guineea-Bissau a trecut prin nouă lovituri de stat şi tentative de puci de la independenţa sa în 1974 şi este considerată un hub major pentru traficul de droguri, în special cocaină.

Ţara se învecinează la nord cu Senegalul şi Guineea în sud, pe coasta africană a Atlanticului.

Tentativa de lovitură de stat intervine după răsturnările recente ale guvernelor în statele vest-africane Mali, Guineea şi Burkina Faso, unde armata a luat puterea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă