Mai multe ţări europene resping apelul lui Trump de repatriere a luptătorilor Statului Islamic

Mai multe ţări europene resping apelul lui Trump de repatriere a luptătorilor Statului Islamic

Mai mulţi miniştri de externe din UE şi guvernul britanic au respins luni cererea preşedintelui american Donald Trump ca ţările europene să îi repatrieze pe luptătorii străini capturaţi în Siria, dar au recunoscut în acelaşi timp că statele membre trebuie să gestioneze această chestiune sensibilă, relatează DPA şi AFP.

Trump a cerut la sfârşitul săptămânii trecute ca Europa "să îi ia înapoi pe cei peste 800 de luptători ISIS (Statul Islamic - n.r.) pe care i-am capturat în Siria şi să îi judece".

În cazul contrar, Statele Unite, care îşi retrag trupele din Siria, vor fi nevoite să îi elibereze pe luptătorii radicalizaţi, a ameninţat Trump pe Twitter. Mulţi dintre ei sunt cetăţeni UE care au dreptul să se întoarcă în ţările lor.

"Este o problemă. Noi, în Europa, suntem conştienţi de asta", a spus ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn înaintea discuţiilor de la Bruxelles cu omologii săi din Uniunea Europeană, criticându-l în acelaşi timp pe Trump că a ridicat această chestiune pe Twitter.

"Dacă vrem să găsim o soluţie raţională, atunci trebuie să discutăm. Nu să facem schimburi de postări pe Twitter, pentru că nu are niciun sens", a spus el.

Ministrul german de externe Heiko Maas a spus că solicitarea SUA ar fi "dificil de implementat" în prezent, subliniind că ar fi posibilă numai dacă luptătorii străini ar fi luaţi imediat în arest, iar împotriva lor ar fi deschise procese.

 


Foto: (c) OLIVIER HOSLET / EPA


Şefa diplomaţiei austriece Karin Kneissl a declarat de asemenea că nu înţelege cererea lui Trump, adăugând că "nu ar fi în interesul nimănui" să elibereze luptători străini care au fost capturaţi de coaliţia internaţională şi de combatanţii kurzi cu mari riscuri.

În acelaşi timp, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a spus că una "din cele mai mari provocări" ale Europei este să împiedice revenirea luptătorilor străini.

 


Foto: (c) Leszek Szymanski / EPA


Totodată, guvernul britanic a transmis luni că luptătorii străini ai Statului Islamic ar trebui judecaţi acolo unde au fost comise crimele, respingând astfel apelul preşedintelui american.

"Luptătorii străini trebuie aduşi în faţa justiţiei în conformitate cu procedura legală adecvată în jurisdicţia cea mai potrivită. Când acest lucru este posibil, asta ar trebui să aibă loc în regiunea unde sunt comise crimele", a spus un purtător de cuvânt al premierul britanic Theresa May.

După ce iniţial şi-a exprimat reticenţa, Parisul ia acum în considerare întoarcerea cetăţenilor săi. O sursă apropiată de acest dosar în Franţa a evocat un număr de 150 de francezi aflaţi în această situaţie, dintre care 90 de minori.

În Belgia, ministrul de justiţie Koen Geens a cerut duminică o "soluţie europeană", făcând apel "la o reflecţie calmă şi la analizarea soluţiei care implică cele mai puţine riscuri la adresa securităţii".

Administraţia semiautonomă kurdă din Siria refuză să îi judece pe străini şi vrea să îi trimită în ţările lor de origine. Însă puterile occidentale se arată reticente în contextul ostilităţii unei părţi a opiniei publice.

Subiectul urmează să fie discutat luni de miniştrii de externe din UE la Bruxelles.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

4 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene

5 VIDEO Incendiu puternic la Moscova!