Mai mulți români au rămas blocați pe un feribot din Grecia din cauza vremii, alții în hoteluri în urma inundațiilor

Mai mulți români au rămas blocați pe un feribot din Grecia din cauza vremii, alții în hoteluri în urma inundațiilor

Un grup de cetăţeni români sunt blocaţi pe un feribot pe ruta Skiathos-Volos, în Grecia, după ce, din cauza vremii nefavorabile, autorităţile au amânat debarcarea, a anunțat miercuri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Inundațiile au făcut prăpăd în Grecia FOTO Profimedia

MAE afirmă că, în urma evenimentelor meteorologice extreme care afectează Grecia, Consulatul General al României la Salonic a fost notificat pe telefonul de urgenţă cu privire la situaţia unui grup de cetăţeni români blocaţi pe un feribot pe ruta Skiathos-Volos.

„În acest context, reprezentanţii oficiului consular au efectuat demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii suplimentare cu privire la situaţia persoanelor afectate. Potrivit datelor obţinute de către oficiul consular român de la autorităţile locale, din cauza fenomenelor meteorologice care afectează insula Volos, autorităţile elene implicate în gestionarea acestei situaţii au decis amânarea debarcării persoanelor aflate pe feribot până la îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice în zona de debarcare”, a precizat MAE.

De asemenea, acesta informează că Ambasada României la Atena este în contact cu mai mulţi cetăţeni români blocaţi în unităţi hoteliere de pe teritoriul Greciei din cauza inundaţiilor ce afectează zonele în care se află în aceste unităţile hoteliere.

Numerele de telefon la care pot suna românii blocați în Grecia

Reprezentanţii ambasadei au reiterat necesitatea ca cetățenii români aflați în Grecia să urmărească şi să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879, Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088 şi Ambasadei României la Sofia : +359 2 9733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numerele de telefon de urgenţă ale misiunilor diplomatice: Ambasada României la Atena : +30 6978996222, Consulatul General al României la Salonic : +30 6906 479076 şi Ambasada României la Sofia : +359 879 440 758.

Un om a fost găsit mort marţi dimineaţa şi sute de case şi drumuri au fost inundate în oraşul portuar Volos, din centrul Greciei, după ce o furtună puternică a devastat regiunea timp de zece ore, iar vremea rea ar urma să persiste încă 24 de ore, au relatat eKathimerini şi Reuters.

Serviciul local de Meteorologie (EMY) din Grecia a emis un nou cod roşu de vreme nefavorabilă, pe fondul intensificării efectelor ciclonului Daniel, care va afecta majoritatea regiunilor, inclusiv zone turistice frecventate de români, până la data de 7 septembrie 2023, potrivit Ministerul Afacerilor Externe care a emis o avertizare de călătorie.

Grecia, devastată de furtuna Daniel

Furtuna Daniel a adus ploi torenţiale în vestul şi centrul Greciei, inundând case şi transformând drumurile în râuri. Mașinile au fost purtate de torent în mare, în centrul Greciei, în timp ce serviciile de urgență au emis avertismente oamenilor să nu părăsească locuințele.

Autoritățile au anunțat s-a înregistrat un nou record de precipitații căzute în 24 h, de 754 litri/mp, la stația Zagora Pelion din Grecia. În Magnesia s-au înregistrat peste 400 litri/mp în 30 ore.

Ploile care au început să cadă de luni seară au provocat cel puțin un deces în Grecia, o țară deja grav afectată de incendii devastatoare în vara acestui an.

Avertizări de intemperii severe sunt valabile, până mâine, în multe regiuni din Grecia. Furtuna Daniel afectează vestul și centrul țării.

Serviciile de urgență primesc mii de apeluri cu case inundate, iar un bărbat a murit în apropiere de orașul Volos, după ce un zid s-a prăbușit peste el. Este alertă cod roșu în această regiune, dar și în unele insule din Marea Egee.

Aseară, furtuna a lovit insula Eubeea, de lângă Atena, unde a provocat alunecări de teren, iar în Peloponez au fost afectate terenuri și culturi.

Pe de altă parte, niciun focar de incendiu nu mai este activ în Parcul Național Dadia, unde focul ardea de mai mult de două săptămâni.

Numeroși turiști români sunt blocați pe insula Skiathos

În Grecia, poliția a interzis circulația în orașul central Volos, în regiunea muntoasă Pelion din apropiere și pe insula Skiathos, o stațiune turistică, în timp ce ploile record au provocat cel puțin un deces, torenții de până la brâu măturau mașinile.

Numeroși turiști români sunt blocați pe insula Skiathos din cauză că feriboturile nu funcționează. Alți 300 de oameni așteaptă un zbor pe aeroportul din această insulă.

Departamentul de pompieri a declarat că cinci persoane au fost date dispărute , posibil să fi fost măturate de ape.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a pus atât incendiile, cât și furtunile pe seama schimbărilor climatice, recunoscând totodată că guvernul său de centru-dreapta "în mod clar nu a gestionat lucrurile atât de bine pe cât ne-am fi dorit" în ceea ce privește incendiile de vegetație.

"Mi-e teamă că verile, așa cum le știam, vor înceta să mai existe și de acum înainte verile care vor urma vor fi probabil tot mai dificile", a declarat el marți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat