Mai nou, deținuții pot face comenzi online sau pot trimite gardienii să le facă unele cumpărături. Limita de cheltuieli lunare

Mai nou, deținuții pot face comenzi online sau pot trimite gardienii să le facă unele cumpărături. Limita de cheltuieli lunare

Printr-o hotărâre de Guvern au fost schimbate regulile după care deținuții își ispășesc pedepsele cu închisoarea în sensul că, între altele, aceștia pot face cumpărături online, iar durata maximă zilnică a convorbirilor telefonice efectuate a crescut la 90 de minute.

Penitenciarul Bacău FOTO Arhiva Adevarul

Este vorba de HG 850/2023 care a modificat Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 157/2016.

În primul rând, deținuții vor avea dreptul să facă o serie de cumpărături săptămânale nemafiind obligați ca achizițiile să se facă de la magazinul din penitenciar, ei având posibilitatea să comande chiar și online. „Deținuții au dreptul de a cumpăra, săptămânal, de la punctele comerciale din incinta penitenciarului ori în sistem de comandă online sau la distanță dacă este pus la dispoziție de către administrația penitenciarului, în limita a 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, fructe, legume, apă minerală, băuturi răcoritoare, țigări și alte bunuri de natura celor permise să fie primite, potrivit anexei nr. 1. Materialele necesare exercitării drepturilor de petiționare și la corespondență pot fi cumpărate de la punctele comerciale din incinta penitenciarului ori în sistem de comandă online sau la distanță fără a afecta limita de 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie”, se arată în document.

Mai mult, dacă peniteciarul nu este dotat cu sisteme care se permită comenzile online, deținuții pot cere să se facă anumite cumpărături de pe piața liberă și nu de la magazinul de incintă, iar cei care le vor realiza practic vor fi chiar angajații închisorii. „În situația în care dreptul de a cumpăra bunuri nu se poate asigura prin modalitățile prevăzute la alin. (1), cumpărăturile pot fi făcute din afara locului de deținere de către personalul desemnat, în baza cererii deținuților și a ofertelor puse la dispoziție de către operatorii economici, fără a afecta limita de 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, cu respectarea condițiilor prevăzute la alin. (1)”, se precizează în reglementare.

Cheltuieli lunare „plafonate" la 9.000 de lei

Ca o paranteză, un mic calcul ne arată că deținuții put efectua lunar cumpărături online sau clasic în valoare de 3 salarii minim brute pe economie, adică 9.000 de lei.

În plus, conform modificării legislative, toți deținuții vor putea fi testați pentru consul de alcool sau droguri atunci când situația o cere. „În vederea stabilirii consumului de substanțe stupefiante, alcool ori substanțe toxice sau ingerării de medicamente fără prescripție medicală, de natură a crea tulburări de comportament, deținutul poate fi testat cu mijloace tehnice certificate de tip aparat etilotest, dispozitive care dovedesc consumul de substanțe psihoactive sau alte mijloace tehnice omologate care nu presupun recoltare de probe biologice. Refuzul deținutului de a se supune testării cu mijloacele tehnice prevăzute la alin. (1) constituie abatere disciplinară foarte gravă”, mai arată HG 850/2023.

În fine, între altele au fost schimbate și regulile după care cei arestați preventiv efectuază în fiecare zi apeluri telefonice, iar timpul cumulat al acestora a crescut cu 30 de minute. „(...)zilnic, arestații preventiv și persoanele condamnate aflate temporar în centrele de reținere și arestare preventivă (pot realiza-n.re.) 3 apeluri telefonice.(…) Durata unei convorbiri telefonice este de la 30 la 60 de minute, în funcție de numărul solicitărilor de acordare a convorbirilor telefonice, a aparatelor telefonice instalate și de gradul de ocupare al centrului de reținere și arestare preventivă”, se precizează în document

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat