Mai puţin de 40% dintre europeni ştiu că în mai vor avea loc alegeri pentru PE

Mai puţin de 40% dintre europeni ştiu că în mai vor avea loc alegeri pentru PE

Mai puţin de 40% dintre europeni sunt la curent cu faptul că în luna mai vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European şi numai 5% pot cita datele exacte, 23-26 mai, indică Eurobarometrul de primăvară realizat de institutul Kantar Public şi publicat joi de legislativul european, transmite AFP.

Conform sondajului, 38% dintre europeni (neluându-i în calcul pe britanici) cunoşteau la sfârşitul lui februarie în ce lună vor avea loc alegerile pentru PE, procentul depăşind 50% în şapte ţări.

În patru state (Danemarca, Olanda, Suedia şi Belgia), peste jumătate (între 58% şi 65%) dintre intervievaţi au declarat că sunt siguri că vor vota.

Media la nivelul UE a fost de 35%, în creştere cu 10 puncte procentuale faţă de barometrul din septembrie-octombrie.

Principalele subiecte de preocupare pentru europeni rămân economia, creşterea economică, combaterea şomajului în rândul tinerilor şi imigraţia.

În legătură cu imigraţia, 44% dintre respondenţi cred că aceasta ar trebui să fie o prioritate în campanie, după ce, în septembrie-octombrie, 50% aveau această opinie.

În schimb, schimbarea climatică şi protecţia mediului câştigă în importanţă, fiind citate de 43% dintre respondenţi (faţă de 40% anterior).

Printre priorităţile cel mai des menţionate rămâne şi lupta împotriva terorismului.

Conform sondajului, o mare majoritate dintre europeni susţin apartenenţa ţării lor la UE (61% în medie în UE-27, exceptând Marea Britanie), un nivel nemaiîntâlnit de la căderea Zidului Berlinului (1989) şi adoptarea Tratatului de la Maastricht (1992).

Cu toate acestea, notează Kantar Public, 'nivelul de incertitudine a evoluat, aşa cum o arată cei 27% dintre europeni care consideră că UE nu este 'nici un lucru bun, nici un lucru rău', cu o creştere înregistrată în 19 ţări'.

Sondajul a fost realizat în perioada 19 februarie - 4 martie în toate cele 28 de state membre, în rândul a 27.973 de persoane reprezentative statistic pentru populaţia de peste 15 ani.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /