Mai puțin de 6% dintre companiile românești, stabile financiar, își plătesc datoriile la timp și generează profit (studiu)

Mai puțin de 6% dintre companiile românești, stabile financiar, își plătesc datoriile la timp și generează profit (studiu)

Companiile puternice, stabile financiar, care își plătesc datoriile la timp și generează profit, reprezintă 5,6% din firmele din România, majoritatea fiind microîntreprinderi, se arată într-un studiu realizat de o companie de management al riscului comercial, remis joi AGERPRES.

Aceste firme au generat peste 86% din profitul obținut de toate companiile românești și peste 40 % din cifra de afaceri obținută de acestea, arată studiul Credintinfo Romania, realizat pentru a informa piața despre un certificat internațional care atestă care sunt respectivele companii. Aproximativ 75% dintre aceste instituții sunt microîntreprinderi. Acest procentaj este în creștere cu peste 2% anul acesta, comparativ cu anul trecut.

"Analizele realizate scot în evidență faptul că este mult mai profitabil pentru o companie să aibă un comportament de plată corect. Mai mult, cea mai mare pondere de companii puternice sunt microîntreprinderile, companii cu mai puțin de nouă angajați. Astfel, microîntreprinderile nu sunt companii slabe ci dimpotrivă, reprezintă motorul economiei românești", apreciază reprezentanții companiei care a realizat studiul.

Companiile puternice își plătesc datoriile în 99 zile, de aproape 4 ori mai repede decât media națională de 355 zile și de peste 5 ori mai repede comparativ cu restul instituțiilor care își plătesc datoriile în 542 de zile.

În cazul recuperării creanțelor, o companie puternică le recuperează în 70 de zile pe când media națională este de două ori mai mare 166 zile.

Cea mai mare densitate de companii puternice este în București și în județele din centrul României: Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov, Covasna. Aici, peste 6% din companii sunt stabile și profitabile.

La polul opus, județele din vestul și sudul României au cea mai mică densitate de companii puternice, între 3% și 4%. Este vorba despre județele Mehedinți, Caraș Severin, Dolj, Olt și Dâmbovița.

Domeniul din care provin cele mai multe companii solvabile și puternice este cel al transporturilor rutiere de mărfuri, cu aproape 4.400 de companii care respectă criteriile de eligibilitate. Pe locul al doilea se situează firmele care activează în comerțul cu amănuntul, cu peste 3.000 de companii puternice iar pe locul al treilea sunt construcțiile, unde sunt aproape 3.000 de firme solide din punct de vedere financiar.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...