Maia Sandu a cerut, în plenul Parlamentului European, susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova

Maia Sandu a cerut, în plenul Parlamentului European, susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel la ţările Uniunii Europene să susţină aspiraţiile europene ale ţării sale, într-un discurs susţinut miercuri în faţa Parlamentului European, la Bruxelles, potrivit unui comunicat al legislativului european.

În intervenţia sa în faţa eurodeputaţilor, Maia Sandu a evidenţiat modul în care invadarea Ucrainei de către ţara vecină Rusia a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei, cu "acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice şi sfere de influenţă".

Ea a ţinut să amintească modul în care Republica Moldova şi cetăţenii săi au reacţionat la şocul, agonia şi incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate şi compasiune, găzduind un număr mare de refugiaţi ucraineni şi oferind sprijin umanitar Ucrainei.



În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat convingerea fermă că ţara sa face parte din comunitatea europeană.

"Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană", a declarat ea.

În final, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a insistat pe faptul că Republica Moldova a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei. "Sprijinim suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, aşa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Şi vor fi întotdeauna", a spus ea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...