Maia Sandu a confirmat că România vrea să cumpere singurul port moldovenesc de pe Dunăre

Maia Sandu a confirmat că România vrea să cumpere singurul port moldovenesc de pe Dunăre

Președintele Republicii Moldova a menționat că portul din Giurgiulești „este acum administrat de BERD, în consecință, decizia trebuie luată de bancă”.

Foto: Arhiva Adevărul

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a confirmat că România negociază achiziția portului Giurgiulești - singurul port din Moldova pe Dunăre, care a asigurat republicii acces la Marea Neagră.

"Da, negociem cu România, pentru că este o distanţă mică până în această ţară. Şi orice lucrare, orice dezvoltare trebuie realizată în strânsă colaborare", a spus Sandu la postul TVR Moldova . Totodată, ea a subliniat importanța „interconexiunii pentru Ucraina a portului moldovenesc din Giurgiulești cu porturile ucrainene Reni și Izmail și cu cele românești Galați și Constanța, când portul de la Odesa și alte porturi ucrainene au încetat să mai funcționeze”.

Evident, portul din Constanța este o opțiune mult mai importantă, dar înțeleg că este foarte importantă contribuția la solidaritatea pentru Ucraina”, a spus Sandu. Totodată, ea a amintit că portul din Giurgiulești este administrat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Președinta a menționat că „acest port este acum gestionat de BERD, deci decizia trebuie luată de bancă”. "Dar înainte de a discuta despre investițiile din România, trebuie să clarificăm aceste lucruri. Vrem să vedem o creștere a investițiilor din România în Moldova", a adăugat Sandu.

Anterior, premierul român Marcel Ciolacu a spus că guvernul său este interesat să cumpere și să dezvolte portul de la Giurgiulești, dar negocierile nu sunt cu conducerea Republicii Moldova, ci cu BERD, care este acționarul majoritar al acestuia.

În mai 2021, BERD a devenit unicul proprietar al operatorului și chiriașului portului Giurgiulești, Danube Logistics, care îl operează și îl dezvoltă în baza unui acord de concesiune pe 99 de ani. O instanță din Republica Moldova a înregistrat schimbarea proprietății după ce banca a cumpărat 100% din acțiunile grupului de companii Danube Logistics, dar portul însuși aparține statului. Anterior, presa din Republica Moldova a relatat că portul Giurgiulești a devenit subiectul unui proces între foștii săi proprietari Danube Logistics și compania olandeză EASEUR Holding BV.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat