Maia Sandu, după ce rachetele rusești au survolat spațiul aerian al Moldovei: O încălcare a neutralității

Maia Sandu, după ce rachetele rusești au survolat spațiul aerian al Moldovei: O încălcare a neutralității

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, cere respectarea limitelor teritoriale ale Republicii Moldova, după ce luni dimineața trei rachete rusești îndreptate spre Ucraina au survolat ilegal spațiul aerian al țării.

Maia Sandu condamnă invadarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Foto: Arhiva

,,Trei din cele 84 de rachete lansate ieri de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova, în raioanele din stânga Nistrului și deasupra raioanelor Florești și Soroca. Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova, comisă de forțele armate ruse. Republica Moldova este o țară pașnică, am spus acest lucru de fiecare dată și de fiecare dată am demonstrat acest lucru în acțiuni. Noi respectăm integritatea teritorială și suveranitatea altor țări și cerem să ne fie respectate hotarele noastre”, a declarat Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă.

Luni dimineață, Ministerul Apărării din Republica Moldova a informat că au fost identificate trei rachete care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. S-a întâmplat între orele 8:33-9:02, în contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor oraşe din Ucraina.

Potrivit angajaților instituției, ,,țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”.

În urma acestor incidente, ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Decizia a fost luată de omologul său din Republica Moldova, Nicu Popescu.

,,Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu , a dispus convocarea de urgență a, pentru a solicita explicații părții ruse în legătură cu lansarea a 3 rachete de croazieră de pe navele militare ruse amplasate în Marea Neagră și care au tranzitat teritoriul țării noastre în regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca. Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare.

Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă.

Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, au informat angajații MAEIE.

Și premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a condamnat acțiunea, catalogând-o drept o încălcare a suvernității statului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...