Maia Sandu, la 82 de ani de la începutul deportărilor din Basarabia: O rană greu de vindecat

Maia Sandu, la 82 de ani de la începutul deportărilor din Basarabia: O rană greu de vindecat

Deportările operate de regimul stalinist în Moldova dintre Prut și Nistru reprezintă o „rană a neamului nostru greu de vindecat”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, reiterând că astfel de crime se repetă astăzi în Ucraina.

Copii basarabeni deportați de sovietici FOTO Patrimoniul Muzeului Național de Istorie

Maia Sandu a reamintit marți că peste 6.000 de familii au trăit în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 cel mai mare coșmar al vieții lor, transmite Agerpres , care citează Ziarul Național și Radio Chișinău.

„În total, în jur de 20.000 de oameni - preoţi, primari, învăţători, întreprinzători de la sate şi oraşe - au fost ridicaţi sub ameninţarea puştii şi duşi în vagoane pentru vite în Siberia şi Kazahstan. Soţiile şi copiii au fost separaţi de soţii şi taţii lor, apă era insuficientă, iar drept hrană li se oferea de multe ori doar peşte sărat. Cei mai învăţaţi oameni, intelectualitatea ţării noastre, bunicii noştri plini de omenie, curaj şi dragoste de neam au devenit peste noapte «duşmani ai poporului»”, a evocat președinta Republicii Moldova, referindu-se la primul din cele trei valuri de deportări operate de regimul stalinist în Basarabia și Bucovina de Nord.

„Regimul stalinist se temea de oamenii gospodari care îşi apărau valorile neamului şi a călcat în picioare drepturile elementare ale omului şi demnitatea umană”, a subliniat Sandu.

„Trecutul în care bunicii sau părinţii noştri au fost duşi la muncă silnică sau au fost ucişi pentru ceea ce erau, şi nu pentru că ar fi comis ceva, ne doare şi azi”, a adăugat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a precizat că acest gen de „crime” se repetă astăzi în Ucraina pe fondul agresiunii militare a Rusiei.

„Până recent, credeam că astfel de tragedii ţin de trecut. Cu toţii credeam că nu vom permite ca istoria să se repete şi familii întregi să fie ucise sau deportate din propriile case. Dar, de mai mult de un an, astfel de crime au loc în Ucraina, iar regimul de la Kremlin a atacat o naţiune liberă pentru simplul fapt că vrea să-şi decidă singură destinul”, a spus șefa statului moldovean, referindu-se la invazia neprovocată, ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina.

„Unicul mod de a le onora memoria este să ne opunem din răsputeri unor asemenea crime împotriva libertăţii şi dreptului la viaţă”, a afirmat Sandu.

Președinta Republicii Moldova a făcut apel la continuarea solidarității cu Ucraina și și-a exprimat speranța unei regăsiri în Uniunea Europeană, o „familie a popoarelor civilizate”.

„Republica Moldova va continua să ajute vecinii noştri care fug din calea războiului. Noi vom continua să fim solidari cu Ucraina, pentru că această lecţie am moştenit-o de la bunicii noştri - credinţa, omenia şi dragostea de libertate sunt valorile noastre de căpătâi, prin care ne vom regăsi împreună, într-un viitor nu prea îndepărtat, în familia popoarelor civilizate ale Europei, în Uniunea Europeană”, a declarat Maia Sandu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat