Malaezia îşi încoronează noul rege, la şase luni după o abdicare surpriză

Malaezia l-a instalat marţi pe sultanul Abdullah drept al 16-lea rege al ţării, la şase luni după o abdicare surpriză a predecesorului său, relatează DPA.

Conducătorul în vârstă de 60 de ani al statului Pahang a fost încoronat ca rege pentru următorii cinci ani în cadrul unei ceremonii tradiţionale la Palatul Naţional din Kuala Lumpur.

Regii Malaeziei sunt aleşi de conducătorii celor nouă state ale ţării, pe rând pentru un mandat de cinci ani.

Regele a purtat un baju kurung negru - o ţinută tradiţională malaeziană - ţesută cu fir de aur, împreună cu un tengkolok, pălărie tradiţională purtată de bărbaţii malaezieni. Ţinuta lui a fost accesorizată cu un keris, un pumnal malaezian.

La ceremonie, ţinută în sala tronului palatului, au participat membrii celor nouă case regale ale Malaeziei şi liderii politici locali, inclusiv prim-ministrul Mahathir Mohamad.

Membri ai monarhiilor străine, inclusiv sultanul din Brunei şi prinţul moştenitor al Emiratelor Arabe Unite, şeic Mohammed bin Zayed Al Nahyan, au fost de asemenea prezenţi.

Sultanul Abdullah a fost ales rege în ianuarie după ce sultanul Muhammad al V-lea din Kelantan a abdicat la doar doi ani de domnie.

Niciun motiv oficial nu a fost oferit de palat pentru plecarea bruscă a regelui, dar au circulat speculaţii că mariajul său cu o fostă Miss Moscova a produs îngrijorări că o străină ar putea deveni regină.

Puterile regelui sunt mai mult ceremoniale, în timp ce cea mai mare parte a puterii administrative o deţin prim-ministrul şi cabinetul.

Cu toate acestea, regele este văzut drept garantul valorilor malaeziene şi musulmane, în special în rândul populaţiei malaio-musulmane care formează o majoritate de două treimi. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum va fi reformat Ministerul de Interne. Poliţia înghite Jandarmeria la oraş. La sate, e invers

2 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

3 Ți-ai dracu de șobolani! / Șerban Nicolae și-a secretizat sursa a 260.000 de euro, un cont și salariul de la sta…

4 Asta se întâmplă în toate instituțiile! De fapt, tot PSD conduce România!

5 VIDEO Prostul Guvernului a comis-o în direct: penelede, penedeleo, penedele doi..pene

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum piatra asta sare de 88 de ori peste apă