Malaysia și-a învestit noul rege, un miliardar pasionat de motociclete care dorește să se implice în politica țării

Malaysia și-a învestit noul rege, un miliardar pasionat de motociclete care dorește să se implice în politica țării

Sultanul Ibrahim Iskandar a fost învestit miercuri drept al 17-lea rege al Malaysiei într-un moment în care puterile monahiei au devenit relevante pentru a pune capăt instabilității politice din țară. El îi succede cumnatului său, Al-Sultan Abdullah.

Malaysia are un sistem monarhic unic, în care șefii a nouă familii regale preiau pe rând tronul pentru un mandat de cinci ani.

Regele are un rol mai mult ceremonial, dar în ultimii ani s-a implicat mai puternic în viața politică turbulentă a țării, fiind nevoit să apeleze la puterile sale discreționare rareori folosite pentru a calma lucrurile.

Monarhia a fost chemată să intervină pentru a numi trei premieri după colapsul guvernelor și a problemelor create de lipsa majorității parlamentare.

Pe lângă autoritatea de a numi premierii, regele, care e și comandant-șef al forțelor armate, are puterea de a face grațieri. În 2018, sultanul Muhammad al V-lea l-a grațiat pe actualul premier Anwar Ibrahim, care a fost închis pentru sodomie.

Într-un interviu acordat în decembrie ziarului The Straits Times din Singapore, sultanul Ibrahim Iskandar, în vârstă de 65 de ani, a spus limpede că nu dorește să fie un „rege marionetă".

„Sunteți 222 în parlament. Afară sunt peste 30 de milioane [de locuitori]. Nu sunt cu voi, sunt cu ei. O să susțin guvernul, dar dacă voi considera că fac ceva nepotrivit, vor afla părerea mea", a declarat el.

El a făcut propunerea ca compania petrolieră de stat și agenția anticorupție a țării să raporteze direct regelui.

A vorbit și despre planurile sale de a relansa proiectul unei linii feroviare de mare viteză între Malaezia și Singapore, care să treacă prin Forest City .

Premierul Anwar Ibrahim a minimalizat ulterior aceste declarații, punctând că opiniile vor fi supuse discuțiilor în limitele Constituției federale, a relatat presa de stat.

Potrivit estimărilor Bloomberg, sultanul Ibrahim și familia sa au o avere de cel puțin 5,7 miliarde de dolari, constând terenuri în Singapore și investiții în diverse companii. El are o participație la Forest City, un proiect de dezvoltare de 100 de miliarde susținut de China.

Sultanul Ibrahim, care este renumit pentru colecția sa de mașini și motociclete de lux, aparține puternicei familii regale Johor, care deține o mică armată privată.

El are o relație apropiată cu Anwar și a vorbit deschis despre politica malaeziană și corupție.

Sultanul Ibrahim este văzut ca un moderat religios. În 2017, el a ordonat proprietarului unei spălătorii să își prezinte scuze pentru că ar fi discriminat persoanele nemusulmane.

Căsătorit și cu șase copii, el a făcut în trecut călătorii anuale prin Johor pe o motocicletă Harley-Davidson, împărțind ajutoare săracilor.

În Malaysia, criticile considerate a incita la defăimare față de rege pot fi pedepsite cu închisoarea.

Țara a fost marcată de turbulențe politice din 2018, când coaliția Barisan Nasional, aflată la putere la acea vreme, a fost înlăturată pentru prima dată de la obținerea independenței, silindu-l pe rege să intervină.

Regele ia decizii în mare măsură la sfatul premierului și al Cabinetului, dar beneficiază de unele puteri discreționare în conformitate cu Constituția federală, inclusiv autoritatea de a numi un premier care are șanse să obțină o majoritate parlamentară.

Predecesorul său, Al-Sultan Abdullah, și-a exercitat o astfel de autoritate de trei ori, când au căzut guvernele, ultima dată în 2022, când l-a numit pe Anwar în urma unor alegeri soldate cu lipsa unei majorități parlamentare. Înainte de a preda mandatul, Al-Sultan Abdullah a făcut apel la stabilitate politică, răspunzând astfel rapoartelor din presă din această lună privind un presupus complot de răsturnare a guvernului. Mai mulți lideri ai opoziției și ai blocului de guvernământ au negat că ar face parte din acest complot.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat