Malta: Jurmalista Daphne Caruana Galizia trăia ''cu frica-n sân'', susţine familia

Malta: Jurmalista Daphne Caruana Galizia trăia ''cu frica-n sân'', susţine familia

Soţul şi unul dintre fiii jurnalistei malteze Daphne Caruana Galizia, asasinată în urmă cu doi ani, au susţinut vineri, în timpul primei audieri publice din ancheta declanşată în septembrie, că aceasta "trăia cu frica-n sân" atunci când realiza anchete despre corupţia de la nivelul înalt al puterii în Malta, informează AFP.

Trei bărbaţi consideraţi simpli executanţi, arestaţi la scurt timp după asasinat, sunt judecaţi pentru atentatul cu maşină-capcană în care a murit Daphne Caruana Galizia, pe 16 octombrie 2017, însă ancheta nu stabilise încă cine a comandat asasinatul.

Un om de afaceri, Yorgen Fenech, a fost inculpat pentru complicitate, sâmbăta trecută. El a acuzat mai mulţi înalţi responsabili ai guvernului, în special pe Keith Schembri, şeful de cabinet al premierului Joseph Muscat, declarând că Schembri a fost "adevăratul comanditar" al asasinatului.

Cazul jurnalistei Caruana Galizia a dus la demisia lui Schembri, chiar dacă acesta a fost eliberat de poliţie după o audiere de săptămâna trecută, precum şi la demisiile ministrului turismului Konrad Mizzi şi ministrului economiei Chris Cardona, repus apoi în funcţie. Cei trei bărbaţi au fost menţionaţi în investigaţiile Daphnei Caruana Galizia asupra implicării părţii malteze în scandalul Panama Papers.

"Mamei îi era frică pentru siguranţa ei", a declarat în timpul audierii de vineri Matthew Caruana Galizia, cel mai mare dintre cei trei fii ai jurnalistei. "Ea i-a spus într-o zi fratelui meu că ea avea impresia că ei vor să o fiarbă la foc mic", a adăugat el, într-o aluzie la un puternic lobby politico-economic, pe care el nu l-a identificat dar pe care l-a acuzat că a lansat o campanie de intimidare împotriva mamei sale.

"Au existat episoadele acelea când câinii noştri au fost ucişi sau faţada casei noastre a fost incendiată, acestea erau ameninţări", a mai spus el.

Pentru familie, ancheta independentă, desfăşurată de un magistrat la pensie, trebuie să încerce să afle dacă s-a făcut totul pentru a o proteja pe jurnalistă, care denunţa pe blogul său Running Commentary, urmărit de o jumătate de milion de cititori, mai mult decât populaţia arhipelagului, corupţia cronică din rândurile elitelor economice şi politice malteze. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 China, pivotul care ar putea fi cheia în criza nucleară. SUA fac încă o încercare pentru a-l aduce pe Putin cu picioarele pe pământ

2 Mii de apeluri ale soldaților ruși au fost interceptate: „Ni s-a dat ordin să ucidem toți civilii” / „Putin e un prost”

3 Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

4 Marele joc strategic / Ce armă susține Rusia că are împotriva Occidentului. Țările cheie și rolul Chinei

5 VIDEO ​George Simion, săltat de mascați, la 3 dimineața din Piața Victoriei, după un scandal de aproape o oră / Liderul AUR ar fi condus cu permisul s…