Man Nistor, deţinut politic în regimul comunist, a fost decorat de preşedintele Iohannis: Am trăit răul absolut

Man Nistor, deţinut politic în regimul comunist, a fost decorat de preşedintele Iohannis: Am trăit răul absolut

Man Nistor, care a fost deţinut politic în timpul regimului comunist, a fost decorat marţi de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, prilej cu care a spus că a trăit "răul absolut".

"Am trăit răul absolut, închisoarea absolută. Nu se aseamănă cu nimic. Închisorile comuniste nu se aseamănă cu închisorile burgheze. Închisoarea noastră era izolare totală. Am aproape 13 ani de închisoare, niciodată nu m-a vizitat familia, n-am scris nicio scrisoare acasă, mi s-a făcut de două ori înmormântarea. Am trăit în ţara în care opresiunea şi crima erau organizate ca orice producţie industrială. Când intram în închisoare ni se spunea clar: 'Muriţi la locurile de muncă. Aici este locul unde este şi mormântul vostru, aici este locul suferinţei şi al mormintelor fără de cruci'", a declarat Man Nistor la ceremonia de decorare de la Palatul Cotroceni.

Totodată, el i-a mulţumit şefului statului pentru decoraţiile acordate deţinuţilor politic din timpul regimului comunist.

"În loc de recunoştinţă pentru cei care au fost închişi avem reproşuri. Dumneavoastră sunteţi printre puţinii care ne apreciaţi aşa cum trebuie. (...) Am fost supuşi la nişte suferinţe pe care lumea nu şi le poate închipui. (...) Vă mulţumim foarte mult şi vă rog în numele tuturor să primiţi recunoştinţa noastră", i-a transmis Man Nistor lui Klaus Iohannis.

În cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni au fost decoraţi 23 de deţinuţi politic cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler şi 27 - cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler.

Decoraţiile le-au fost conferite de şeful statului "în semn de apreciere pentru înalta ţinută morală şi profesională de care au dat dovadă, de-a lungul vieţii, în semn de profund respect pentru cutremurătoarele suferinţe îndurate în temniţele comuniste, precum şi pentru demnitatea şi curajul cu care au luptat pentru susţinerea valorilor democratice", potrivit Administraţiei Prezidenţiale. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale