Manda: Deputatul Mircea Drăghici spunea că obiectivul în anul 2009 era destructurarea PSD Argeș

Manda: Deputatul Mircea Drăghici spunea că obiectivul în anul 2009 era destructurarea PSD Argeș

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a declarat marți că deputatul PSD Mircea Drăghici și avocatul acestuia au relatat în cadrul audierilor că în 2009 obiectivul era destructurarea PSD Argeș și trecerea primarilor de la PSD la PDL.

 

"Au prezentat (n.r. Drăghici și avocatul său) la început conotația politică și ne spunea că în anul 2009 a venit în județul Argeș domnul senator Mircea Andrei, avocat și fost procuror, și că există elemente în presa vremii și declarații ale primarilor, la vremea respectivă, că au fost amenințați să treacă de la PSD la PDL, la vremea respectivă, și amenințați că se vor face dosare penale. Mai mult, presa vremii spunea că domnul senator, la vremea respectivă, a fost surprins că stătea la masă cu șefi SRI, Garda Financiară, DNA, Poliție economică, Poliție judiciară. Domnul deputat Drăghici spunea că la vremea respectivă obiectivul era destructurarea PSD Argeș, și, așa cum vă spuneam, preluarea de primari. Și a fost un număr foarte mare de primari PSD care a trecut de la PSD la PDL, la vremea respectivă", a precizat Manda.

Potrivit lui Manda, pe data de 15 august 2007, la solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ, a fost dat un mandat de interceptare pe numele mai multor persoane, printre care se află și președintele CJ Argeș Constantin Nicolescu, pentru amenințări la adresa securității naționale, acțiuni de terorism, spionaj, de sprijinirea de organizații care aduc atingere siguranței naționale sau statului.

"Nu a existat niciodată un dosar pentru astfel de fapte în ceea ce-l privește pe domnul Nicolescu, avocatul domniei sale spune că în mod normal, în baza acestor informații și pe baza acestei aprobări, ar fi trebuit să existe un dosar la DIICOT, ceea ce nu s-a întâmplat, după care ne spune că în anul 2009 se deschide un dosar împotriva domnului Nicolescu pe infracțiuni probabil de corupție și se folosesc în acest dosar din 2009. Spune avocatul prezent că în CPP este permis să se folosească interceptări sau date din alt dosar de urmărire penală, numai că informațiile din 2007 nu fac obiectul vreunui dosar de niciun fel. Și atunci întrebarea este cum au ajuns acele informații, materiale obținute în urma interceptărilor, în noul dosar. Și aici este un lucru pe care ar trebui să-l urmărim noi, cum au ajuns informațiile și tot acest material probatoriu din 2007 în 2009, pentru că nu e o sesizare pe baza elementelor obținute în acea înregistrare din 2007, se vorbește de o nouă înregistrare. Ne-a mai spus un lucru, că în contextul interceptărilor, deși mandatul era de interceptare a convorbirilor telefonice, se observă din ascultarea înregistrărilor că de fapt era interceptat și ambiental și în lift și în mașină și în birou, nu știu dacă a spus și în casă. Și ne spunea că acest lucru nu-l găsește în mandatul de interceptare, că acolo este vorba de interceptarea convorbirilor", a afirmat Manda.

El a adăugat că, în ceea ce-l privește pe Nicolescu, deși se vorbește de infracțiuni la Legea siguranței naționale, instituția care a făcut alături de SRI partea de interceptare este DGIPI.

"Chestiune pe care nu am reușit să o înțelegem noi și o să lămurim acest aspect, dacă DGIPI trebuia să facă sau dacă DGIPI avea astfel de elemente nu le-ar fi fost mai ușor să transmită către SRI să urmărească acest caz, fiind cumva în competența SRI. Mai era o comunicare în care ne spunea că această documentație a făcut-o DGIPI, dar în probele pe care ni le-a adus la comisie se vorbește de niște documente, stick-uri sau materiale care aparțin SRI sau care au inițialele SRI", a menționat Manda.

Potrivit acestuia, în 2011 se disjunge dosarul lui Nicolescu și apare inculpat în dosar Drăghici, alături de 39 de primari PSD.

"Acuzația pentru domnul Drăghici este că era într-o companie care făcea strategiile de dezvoltare a localităților, strategii care erau necesare pentru a putea aplica pe fonduri europene și spune că și astăzi sunt solicitate aceste strategii, fiind chiar o condiție obligatorie când UAT-urile aplică pentru fonduri europene. Spunea că costurile unei astfel de strategii erau în jur de 3.000 de euro, că toate costurile au fost în jur de 100.000 de euro și banii atrași ca urmare a aplicării pentru aceste fonduri sunt de 150 de milioane de euro. Spunea că în dosarul din 2011, făcut domnului Drăghici, se folosesc elemente din ascultările din anul 2007, unde era interceptat domnul presupus terorist Constantin Nicolescu. Mai spunea că toate interceptările au vizat inclusiv ședințe de partid și întâlniri private de toate felurile, dar a transmis comisiei că toată perioada 2007-2009, cât a fost interceptarea, se urmăreau mai degrabă și acțiunile politice ale PSD, la nivelul județului Argeș", a mai precizat Claudiu Manda. AGERPRES /(A-autor: Sorin Peneș, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante