Mandat de arestare pentru Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională

Mandat de arestare pentru Vladimir Putin emis de Curtea Penală Internațională

Judecătorii Curții Penale Internaționale îl acuză pe președintele Federației Ruse de crime de război comise în Ucraina.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse FOTO: Profimedia

Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin pentru presupuse crime de război.

Curtea a declarat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

"Astăzi, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandate de arestare împotriva a două persoane în legătură cu situaţia din Ucraina: dl. Vladimir Vladimirovici Putin şi dna Maria Alekseievna Lvova-Belova", comisarul prezidenţial pentru drepturile copilului în Rusia, a precizat CPI într-un comunicat.

Judecătorul Piotr Hofmański, președintele Curții Penale Internaționale, a declarat că "este interzis de dreptul internațional ca puterile ocupante să transfere civili de pe teritoriul pe care locuiesc pe alte teritorii. Copiii se bucură de o protecție specială în temeiul Convenției de la Geneva. Conținutul mandatelor este secret pentru a proteja victimele. CPI acordă o mare importanță protecției victimelor, în special a copiilor. Cu toate acestea, judecătorii secției au considerat că în acest caz au decis să facă publică existența mandatelor în interesul justiției și pentru a preveni comiterea de crime viitoare. Acesta este un moment important în procesul de justiție în fața CPI. Judecătorii au analizat informațiile și probele prezentate de procurori și au stabilit că există acuzații credibile împotriva acestor persoane pentru presupusele infracțiuni.", potrivit news.sky.com.

Moscova a negat acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina, în februarie 2022.

Vladimir Putin a semnat în 2016 un ordin privind retragerea Rusiei din Curtea Penală Internaţională.

„Federația Rusă nici nu recunoaște această Curte, din care s-a retras. Dar e un pas înainte în luarea de atitudinea împotriva a ceea ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei“, a declarat Dan Grecu, general în rezervă la Digi 24.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

4 VIDEO Priviți, au furat țevile de aluminiu folosite la foraje geotehnice pentru Autostrada Moldovei / Muncitorii au dat de urma lor într-un depozit de f…

5 Tablou din colecția lui Ceaușescu, găsit în Bulgaria. Ce mesaj apare pe spatele lucrării de 50 de milioane de euro