Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO, prelungit cu un an

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO, prelungit cu un an

Mandatul lui Mircea Geoană de secretar general adjunct al NATO a fost prelungit cu un an, până în octombrie 2024, a anunțat vineri, Jens Stoltentenberg, secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Mandatul lui Mircea Geooană la NATO a fost prelungit cu un an FOTO Facebook M.Geoană

Mircea Geoană a fost un secretar general adjunct al NATO de excepție și un mare sprijin pentru mine personal într-o perioadă critică pentru securitatea euro-atlantică. Competența sa politică, expertiza și eleganța sa sub presiune continuă să fie atuuri puternice pentru Alianța noastră transatlantică. În semn de recunoaștere a serviciilor sale, i-am prelungit mandatul de secretar general adjunct cu un an, până la jumătatea lunii octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dedicarea sa și aștept cu nerăbdare să continuăm activitatea noastră împreună”, a afirmat Jens Stoltenberg, potrivit unei postări pe Twitter a purtătorului de cuvânt, Oana Lungescu.

La începutul acestei luni secretarul-general adjunct al NATO a afirmat că decizia privind noul șef al Alianței va fi luată de decidenții din statele membre, o certitudine fiind faptul că va fi preferat un lider cu „foarte multă experiență politică”.

Aliaţii vor decide când şi pe cine vor alege. Discuţiile au început, dar nu este treaba noastră şi nu am să fac, cu atât mai puţin eu, comentarii cu privire la aceste posibile candidaturi. Sunt convins că vom alege un politician cu foarte multă experienţă politică. Cred că dacă este ceva care cred că putem spune de pe acum fără să ştim, este că exemplul pe care l-am avut şi cu secretarul general Rasmussen, şi acum cu secretarul general Stoltenberg, este că am avut oameni cu foarte multă experienţă politică”, a precizat Mircea Geoană într-un interviu pentru Prima TV, întrebat de șansele lui Klaus Iohannis la șefia NATO .

Numărul doi din NATO a subliniat că experiența va fi cea care va prevala: „Şi cred că aceste criterii, în principal de competenţă şi de experienţă politică, vor prevala în discuţiile de la NATO. Nu alegem noi succesorii noştri. Aliaţii aleg conducerea NATO”.

Prelungirea mandatului, preconizată

Mircea Geoană a vorbit și de posibilitatea ca mandatul său de secretar general-adjunct la NATO să fie prelungit, pentru a ajuta la tranziția între actualul număr unu și viitorul șef al Alianței.

Nu ştiu dacă termin în toamnă mandatul, pentru că e posibil să mai stau, pentru că este foarte important ca o bucată de timp să însoţesc şi viitorul secretar general, oricând va fi el sau ea aleasă de către aliaţi. Că va fi acum, în toamnă, că va fi în primăvară, vom avea un nou secretar general. Şi atunci este foarte important ca eu, ca omul doi în NATO, să pot să însoţesc o bucată de timp şi noul secretar general pentru a face o tranziţie lină, respectuoasă şi profesionistă”, a mai afirmat secretarul general-adjunct al NATO.

Mircea Geoană a subliniat că actualul șef al NATO este „cel mai de succes secretar general din istoria Alianţei”. „Nu pentru că lucrez cu Jens Stoltenberg şi mi-e prieten, suntem colegi, dar este efectiv un lider formidabil şi cred că Alianţa am avut cu toţii noroc să îl avem şi pentru asta l-au tot prelungit aliaţii an după an, mandat după mandat”, a mai afirmat numărul doi din NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...