Mandatul primarului de Chișinău, validat de autoritatea electorală din Republica Moldova

Mandatul primarului de Chișinău, validat de autoritatea electorală din Republica Moldova

Mandatul primarului de Chișinău a fost validat miercuri de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, decizie luată la peste două săptămâni de la primul tur al alegerilor locale generale din Republica Moldova.

Mandatul primarului de Chișinău a fost validat. FOTO: Arhivă

,,Se propune Consiliului de a confirma legalitatea alegerilor primarului general al municipiului Chișinău din 5 noiembrie 2023, se propune să se valideze mandatul primarului general ales al municipiului, domnul Ion Ceban, desemnat de către partidul politic Mișcarea Alternativă Națională, prezenta hotărâre va intra în vigoare la data adoptării, se va transmite Comisiei Electorale Centrale și poate fi contestată în termen de trei zile de la data adoptării prin depunerea unei cereri prealabile la Comisia Electorală Centrală”, a menționat reprezentantul structurii electorale.

Pentru Ion Ceban, liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN), au votat 50, 62 % dintre alegători, acesta fiind urmat de Lilian Carp, candidatul formațiunii de guvernământ, cu o cifră de 28, 2 %.

Primul tur al alegerilor locale avut loc în data de 5 noiembrie, iar rezultatele arată că Rusia rămâne prezentă în țara vecină , potrivit unor specialiști consultați de Adevărul.

Cele mai bune rezultate la nivel național sunt ale PAS, chiar dacă formațiunea de guvernământ nu va avea niciun primar de municipiu. Îngrijorător este, spun specialiștii, că aceasta este urmată de partide proruse.

Cea mai importantă victorie a Kremlinului este că și-a menținut omul – Ion Ceban - la cârma Chișinăului încă din primul tur, dar și cǎ și-a asigurat și majoritatea în Consiliul Municipal, potrivit analistului politic Valeriu Pașa, consultat de Adevărul.

,,Partidul său (n.r. al lui Ion Ceban) va crește la nivel de țară în intențiile de vot pentru Parlament, urmează să vedem dacă va participa și la alegerile prezidențiale. Eu deloc nu aș exclude acest lucru, dar ce este mai important pentru Federația Rusă este că Ceban a reușit în aceste alegeri din Chișinău să rupă o parte dintre alegători, nu pur și simplu, proeuropeni, dar chiar direct de la PAS. Dar nu putem blama doar partidul de guvernare, da el a avut o campanie foarte slabă, întârziată, cu un candidat nu prea potrivit pentru Chișinău, însă ce contează mai mult este răspunsul întregii societăți. Atunci când oamenii se lasă manipulați chipurile de calitățile de manager și de gospodar ale lui Ceban și nu văd în spate interesul strategic al Rusiei de a deturna integrarea țării la UE, este o problemă la nivelul întregii societăți”, a afirmat specialistul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB