Manevre militare comune ruso-belaruse provoacă îngrijorare în Ucraina și Occident

Manevre militare comune ruso-belaruse provoacă îngrijorare în Ucraina și Occident

Forţele armate din Rusia şi Belarus au început luni manevre militare comune care vor dura până în 1 februarie, transmite Reuters, citată de Agerpres . Acest lucru provoacă îngrijorare în Ucraina și Occident.

Exercițiul militar Zapad 2021 la care au participat Rusia și Belarus FOTO Profimedia

Potrivit Ministerului Apărării de la Minsk, forţele terestre implicate sunt la nivelul de "subdivizie a unei brigăzi mecanizate".

Pentru exerciţiile aeriene vor fi folosite toate aeroporturile militare din Belarus a mai anunțat Ministerul belarus, care susţine însă că exerciţiile aeriene sunt defensive şi că forţele belaruse nu vor intra în război.

Kievul şi Occidentul sunt îngrijorate că exerciţiile actuale ar putea fi folosite pentru o nouă ofensivă, dat fiind că Rusia a folosit teritoriul belarus ca bază de lansare a atacului împotriva Ucrainei din februarie anul trecut.

Rămânem rezervaţi şi răbdători, vigilenţi", a declarat, într-un mesaj difuzat duminică pe contul de Telegram al ministerului, Pavel Muraveiko, prim-adjunct al secretarului de stat al Consiliului pentru Securitate din Belarus, care spune că situaţia la frontiera de sud cu Ucraina nu este foarte calmă.

Suntem gata pentru orice provocări din partea Ucrainei", a mai spus Pavel Muraveiko.

Exercitarea unor presiuni asupra preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru un rol mai activ în războiul din Ucraina este negată însă de Moscova.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski , care a avertizat în mod repetat cu privire la posibilitatea unor atacuri dinspre Belarus, a afirmat săptămâna trecută că ţara sa trebuie să fie pregătită la frontiera de nord.

Forţele armate belaruse au efectuat, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, mai multe exerciţii pe cont propriu sau alături de ruşi.

Potrivit Reuters, Moscova şi Minskul au implicat tot mai mult armament şi echipament militar în aceste manevre.

Potrivit unor canale neoficiale de monitorizare a activităţilor militare, de la începutul anului sosesc în Belarus avioane de luptă şi de transport şi elicoptere.

Duminică,15 ianuarie, au fost observate opt avioane de vânătoare şi patru de transport.

Informaţiile respective n-au putut fi însă verificate. Ministerul apărării din Belarus a comunicat doar sosirea unor „unităţi" ale forţelor aeriene ruse, potrivit Reuters.

Coșmarul în Ucraina nu numai că nu dă semne să poată fi cumva apropiat de final folosind mijloace diplomatice, ci are deschis acum un nou capitol .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat