Manfred Weber: Iohannis va avea parte de sprijin la Consiliul European. Trebuie să punem presiune asupra Austriei

Manfred Weber: Iohannis va avea parte de sprijin la Consiliul European. Trebuie să punem presiune asupra Austriei

Președintele Partidului Popular European susține într-un interviu pentru Digi24 că președintele României va avea parte de mult sprijin la Consiliul European, unde se va discuta printre altele și aderarea României la Schengen.

Șeful PPE arată că votul Austriei a pus la îndoială principiile fundamentale ale UE FOTO: Arhivă

Manfred Weber a declarat că votul negativ al Austriei „a pus la îndoială unul dintre principiile fundamentale ale UE, cel al meritocrației, că ne respectăm realizările unii altora. Iar dacă nu ne mai bazăm pe experți, dacă nu ne mai pasă de cerințele noastre tehnice”.

Președintele Partidului Popular European a precizat că dacă aderarea la Schengen nu se face pe baza criteriilor cerute, atunci „situația devine dificilă în Europa”. Acesta a adăugat că Austria a primit un feedback negativ din partea mai multe state în urma argumentelor aduse împotriva aderării României la Schengen.

„Statele membre au cerut în mod repetat opinia experților cu privire la îndeplinirea acquis-ului Schengen. Dacă lucrurile astea nu mai contează, dacă aderarea nu se face pe baza criteriilor cerute pentru aderare, atunci situația devine dificilă în Europa. Iar asta a creat multă emoție negativă. Cred că austriecii știu asta. Și au primit de la multe state, de exemplu din partea cehilor, care au înregistrat un progres substanțial, un feedback negativ referitor la argumentele pe care le-au adus și la modul în care au votat. Și sper că asta va contribui la un restart pentru că frustrarea este acolo, o simt, dar nu e suficient”, a explicat șeful PPE, la Digi24.

Șeful PPE a adăugat că următorul pas pentru România este la Consiliul European, unde președintele Iohannis „va avea parte de sprijin”.

”Acum este nevoie de un plan concret, bazat pe pași pentru următoarele zile și săptămâni. Următorul pas este Consiliul European de la Bruxelles, joi și vineri, unde Klaus Iohannis va avea parte de mult sprijin, unde trebuie să punem asta din nou pe masă, dar apoi avem nevoie de solicitări concrete din partea austriecilor despre cum să rezolvăm problema. Trebuie să punem presiune asupra lor, să insistăm, să fie concreți”, susține acesta.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

4 Rusia, oameni buni...

5 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...