Manifestaţie la Madrid în sprijinul noii speranţe a dreptei spaniole

Manifestaţie la Madrid în sprijinul noii speranţe a dreptei spaniole

Mii de persoane au manifestat duminică la Madrid în sprijinul noii speranţe a dreptei spaniole, Isabel Diaz Ayuso, în dispută cu conducerea Partidului Popular (PP), pe care o acuză că vrea să o demită, relatează AFP.

Adunaţi în faţa sediului PPE cu drapele, între 3.000 şi 3.500 de manifestanţi, potrivit unui oficial guvernamental, au scandat sloganuri precum 'Ayuso preşedinte' sau au cerut demisia liderului PP, Pablo Casado.

Începând de joi, Spania asistă la un război deschis între cele două figuri ale opoziţiei faţă de guvernul lui Pedro Sanchez, de o parte fiind Isabel Diaz Ayuso, iar de cealaltă parte, colegul său Pablo Casado.



Aproape necunoscută în urmă cu câţiva ani, Isabel Diaz Ayuso s-a impus într-un timp record, profitând de nemulţumirea alegătorilor faţă de restricţiile sanitare, facilitând redeschiderea redeschiderea barurilor şi restaurantelor şi cultivând un discurs populist, uneori comparat cu al lui Donald Trump.

Preşedintă a comunităţii Madrid din 2019, ea a câştigat spectaculos alegerile regionale din 2021, prezentându-se drept susţinătoare a "libertăţii" împotriva "comunismului", şi guvernează cu sprijinul partidului de extremă-dreapta Vox.



Criza din rândul conservatorilor spanioli a izbucnit joi, când Isabel Diaz Ayuso, în vârstă de 43 de ani, l-a acuzat public pe Pablo Casado că pune la cale "distrugerea" sa.

PP ar fi apelat la un detectiv privat pentru a ancheta suspiciuni de nereguli comise în beneficiul fratelui său, la achiziţia de către regiunea Madrid a unor măşti de protecţie împotriva COVID-19, conform cotidienelor El Mundo şi El Confidencial.



Media spaniole au mai relatat că fratele politicienei ar fi luat un comision de aproape 300.000 de euro la acest contract, câştigat de o companie al cărei unic administrator este un prieten din copilărie.

Suspiciunile au fost respinse de Isabel Diaz Ayuso, care a spus că respectivul comision primit de fratele său, de 55.850 de euro, era legal, însă Pablo Casado a spus că sumele sunt "suficient de mare pentru a ne gândi că a fost vorba de trafic de influenţă", aşa că a iniţiat joi o procedură judiciară a PP împotriva ei.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /