Manifestații la Madrid pentru susţinerea sistemului public de sănătate. „Pentru o programare la medic aştepţi săptămâni“

Manifestații la Madrid pentru susţinerea sistemului public de sănătate. „Pentru o programare la medic aştepţi săptămâni“

O nouă manifestaţie de susţinere a sistemului public de sănătate a avut loc duminică la Madrid.

Manifestanţii, circa 250.000, potrivit prefecturii, sau aproximativ un milion, potrivit organizatorilor, s-au adunat în mai multe puncte ale Madridului şi au pornit de acolo către sediul primăriei.

Protestatarii, cu numeroase cadre medicale printre ei, au cerut "mai multe resurse" guvernului regional de la Madrid, acuzat că favorizează prestatorii privaţi în detrimentul sistemului public de sănătate.

"În Spania, sistemul public de sănătate era foarte bun. Dar în ultimii ani s-a degradat puternic, mai ales odată cu pandemia", a remarcat o participantă la protest. "Pentru o programare la medic trebuie să aştepţi săptămâni la rând. Prin urmare, oamenii fac cozi la urgenţe, care sunt copleşite total", explică aceasta.

Protestul de duminică este al treilea de acest fel desfăşurat la Madrid în ultimele trei luni şi survine în timp ce o parte a medicilor din sistemul public de sănătate al capitalei spaniole sunt în grevă din data de 21 noiembrie, ei cerând condiţii mai bune de lucru şi creşterea salariilor. "Listele de aşteptare sunt interminabile. Nu reuşim să facem faţă" numărului de pacienţi, susţine o asistentă.

Nemulţumirile faţă de sistemul de sănătate s-au extins în ultimele luni şi în alte regiuni ale Spaniei, ţară descentralizată unde autorităţile regionale gestionează fiecare independent sistemul public de sănătate, dar mişcarea cea mai puternică este la Madrid.

Şefa guvernului regional de la Madrid, Isabel Diaz Ayuso, membră a Partidului Popular (PP) şi reprezentantă a aripii dure a dreptei spaniole, a acuzat de mai multe ori manifestanţii că sunt manevraţi de interese "politice"

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...