Manifestul olimpic original al lui Pierre de Coubertin, vândut la licitaţie cu 8,8 milioane dolari

Manifestul olimpic original al lui Pierre de Coubertin, vândut la licitaţie cu 8,8 milioane dolari

Manuscrisul original al manifestului Jocurilor Olimpice, scris în 1882 de Pierre de Coubertin, a fost vândut cu 8,8 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby's, miercuri, la New York, un record pentru un obiect care are legătură cu sportul, informează AFP.

Documentul a depăşit de aproape nouă ori estimarea iniţială, de un milion de dolari, cu ocazia unei vânzări de cărţi şi manuscrise.

Scris în franceză, manifestul cuprinde 14 pagini, în care baronul de Coubertin a schiţat viziunea sa pentru a face să renască Jocurile Olimpice ale antichităţii, sub forma unei competiţii sportive moderne şi internaţionale.

Este singurul exemplar cunoscut al acestui text, care a servit drept bază a unui discurs pronunţat la Paris, pe 25 noiembrie 1892, cu ocazia celei de-a cincea aniversări a Uniunii societăţilor franceze a sporturilor atletice.

La zece ani după acel discurs, Pierre de Coubertin a fondat Comitetul Internaţional Olimpic, în 1894, preambul al primelor Jocuri Olimpice din era modernă, care s-au desfăşurat la Atena, în 1896.

Documentul a dispărut timp de mai multe decenii, după decesul lui Pierre de Coubertin, în 1937.

La începutul anilor '90, François d'Amat, un pasionat de Pierre de Coubertin, a dat de urmele manifestului în Elveţia, unde un colecţionar îl păstra într-un seif.

Preţul oferit miercuri pentru manuscrisul olimpic a eclipsat suma de 5,6 milioane dolari plătită în iunie 2019 pentru un tricou purtat de jucătorul american de baseball Babe Ruth, cu ocazia unei licitaţii organizate de casa Hunt Auctions.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…