Manualele şcolare, teatru între Pricopie, Ponta şi „prietenii” Ministerului Educaţiei

Manualele şcolare, teatru între Pricopie, Ponta şi „prietenii” Ministerului Educaţiei

Întregul scandal al noilor manuale şcolare s-ar putea dovedi doar un teatru între Remus Pricopie, premierul Victor Ponta şi firmele care, an de an, îşi asigură bugetul de pe urma Ministerului Educaţiei.

Ponta a anunţat că, în cazul în care toate contestaţiile la achiziţionarea noilor manuale nu vor fi soluţionate în termen de o săptămână, ministerul condus de Remus Pricopie va cumpăra manuale retipărite. Exact ceea ce îşi doresc firmele ce contestă în acest moment licitaţia. Editurile ce se opun acum licitaţiei Ministerului sunt cele care au cele mai multe manuale în şcoli şi ar scoate bani din retipăriri şi din comercializarea materialelor auxiliare. Firmele care au tras anual bani de la Ministerul Educaţiei vor monopol sau retipăriri. Guvernul le face pe plac. Ministerul Educaţiei are deja pregătit bugetul pentru achiziţionarea retipăririlor, 4,5 milioane de euro, ca şi anul trecut.

Firmele care, ani buni, s-au înţeles, împărţindu-şi banii de la Ministerul Educaţiei, se luptă acum pentru obţinerea monopolului pe noile manuale pentru clasele întâi şi a doua. Dacă „războiul” purtat de actualul şef al învăţământului, Remus Pricopie, firmele desemnate câştigătoare la primele licitaţii organizate de minister şi societăţile comerciale ce contestă procedura (vechi „parteneri” ai Ministerului Educaţiei) este doar unul de faţadă, rămâne să vedem în perioada următoare. La ultima şedinţă de Guvern, premierul Victor Ponta i-a dat termen-limită ministrului Remus Pricopie, o săptămână, să rezolve problema contestaţiilor, în caz contrar urmând să fie achiziţionate din nou versiunile vechi ale manualelor (retipăriri). „Susţin în totalitate ideea ca, după 10 ani în care tuturor le-a fost frică de mafia manualelor, să facem manuale noi, moderne, sub formă digitală, care să arate că suntem în secolul XXI, dar, în acelaşi timp, dacă toate procedurile şi contestaţiile nu se rezolvă, până săptămâna viitoare trebuie să găsiţi soluţia, chiar şi temporară. Înseamnă că şi anul acesta copiii or să înveţe după manualele vechi, cum au făcut-o şi până acum. Deci, într-o săptămână vreau să informaţi Guvernul: ori reuşim să terminăm contestaţiile, ori, dacă nu, asta e. Pentru cei care au contestat şi cei care îi susţin, din politică, probabil că vom mai pierde câteva luni şi mergem pe manualele vechi, dar ideea că peste două săptămâni nu au copiii manuale mi se pare inacceptabilă”, a declarat Ponta. Scenariul este unul ce ar conveni editurilor ce contestă licitaţia Ministerului Educaţiei, aceste societăţi comerciale încasând an de an bani de la stat pentru retipăriri. Humanitas, All, Aramis, Art, sunt edituri ce au contestat licitaţia pentru achiziţionarea noilor cărţi şcolare, au manuale în şcoli şi aşteaptă să retipărească ediţiile vechi. http://www.puterea.ro/media/article_docs/pdf/100/100202_1.pdf  Profitul obţinut din retipărirea vechilor ediţii nu este la fel de satisfăcător precum cel al obţinerii monopolului pe noile manuale, la anumite discipline de studiu, dar este un profit sigur. Investiţia editurilor în retipărirea manualelor vechi este una minimă, societăţile comerciale suportând doar costul tipăririi. În cazul unor manuale noi, cheltuielile editurilor sunt semnificativ mai mari, trebuind plătite şi drepturile de autor şi, conform ultimei solicitări a Ministerului Educaţiei, şi asigurată varianta digitală a manualului.

Banii grei, din auxiliare

Miza cea mare este însă comercializarea materialelor auxiliare (caiete speciale, culegeri, îndrumătoare pentru profesori, jocuri didactice etc.). Editurile ale căror manuale sunt alese de minister au, evident, şanse mai mari de a vinde materiale auxiliare. Această ţintă poate fi atinsă de edituri chiar dacă livrează variante vechi ale manualelor. Editurile pot specula chiar această situaţie pentru a vinde auxiliare care să vină în completarea ediţiilor învechite ale manualelor. Chiar ministrul Remus Pricopie declara, vara trecută, într-o dezbatere cu reprezentanţii editurilor, că auxiliarele reprezintă „o piaţă de 100 milioane de euro”.

An de an, în ciuda promisiunilor actualului ministru, Remus Pricopie, sau a altor politicieni care au ocupat fotoliul de şef al învăţământului, că elevii vor avea cărţi de studiu noi, statul a dat bani pe retipăriri ale vechilor manuale (unele vechi de 7, altele chiar de aproape 15 ani).

Un alt avantaj al editurilor mai sus menţionate, în cazul retipăririlor, îl constituie posibilitatea de a influenţa mărimea tirajului comandat de Ministerul Educaţiei. Numărul necesar de manuale retipărite este stabilit de inspectoratele şcolare judeţene, teoretic, în urma cererilor profesorilor. Pentru edituri este mult mai uşor să negocieze mărimea comenzilor la nivel local. Numărul manualelor deteriorate este greu de verificat.

Bugetul pentru retipăriri e gata

Bugetele Ministerului Educaţiei destinate achiziţionării cărţilor retipărite a fost între 10.059.113 de lei şi 24.519.539 de lei în intervalul 2008-2013. Circa 20 de milioane de lei a alocat ministerul şi anul trecut pentru achiziţionarea manualelor retipărite. Acelaşi buget este pregătit şi pentru anul şcolar 2014-2015, ceea ce conduce la scenariul descris de premierul Ponta, încă un an cu ediţiile vechi ale manualelor. Şi în cazul firmelor declarate câştigătoare ale licitaţiilor organizate pentru achiziţionarea noilor manuale putem vorbi tot de „vechi prieteni” ai Ministerului Educaţiei. De exemplu, CD Press SRL este societatea comercială ce are autorizaţie pe termen nelimitat de la Ministerul Educaţiei pentru comercializarea revistelor pentru copii, elevi şi profesori, în şcoli (revistele „Pipo”, „Terra Magazin” şi „Doxi”). Alte societăţi comerciale pot obţine o astfel de autorizaţie doar pe o pertioadă determinată. De asemenea, CD Press SRL tipăreşte numeroase auxiliare autorizate de Ministerul Educaţiei. Până nu demult, societăţile comerciale ce au obţinut, în urma primei licitaţii, monopol pe manualele şcolare, erau de partea contestatarilor procedurii, când se negocia achiziţionarea de cărţi noi pentru elevi cu Ministerul Educaţiei.

 Victor Ponta: „Înseamnă că şi anul acesta copiii or să înveţe după manualele vechi, cum au făcut-o şi până acum“www.puterea.ro


populare
astăzi

1 ALERTĂ Reacție fără precedent a SUA după apariția documentelor de la serviciile secrete în cazul Călin Georgescu!

2 Voi ați citit despre fenomenul ciudat care se întâmplă cu femeile din Suedia?

3 Cea mai nouă manipulare din aceste zile... / Ori ăștia sunt cretini, ori ne cred pe noi, românii, cretini...

4 Uite, așa procedează FSB, nici nu știi când l-ai băgat pe dracul în casă...

5 Publicație austriacă / Este neclar din ce au trăit de fapt soții Georgescu în cei zece ani petrecuți în Austria, având în vedere munca lor voluntară