Manuscrise cu prelegeri ale lui Hegel, necunoscute anterior, descoperite în Germania

Manuscrise cu prelegeri ale lui Hegel, necunoscute anterior, descoperite în Germania

Un biograf care efectua cercetări asupra filosofului german Hegel a descoperit prelegeri importante ale acestuia nedocumentate anterior, documente care ar aduce informații noi despre filosof.

FOTO Prisma Archivo/Alamy

Peste 4.000 de pagini de note despre prelegerile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel au fost găsite de Klaus Vieweg în biblioteca arhiepiscopiei din München și Freising.

„Descoperirea acestor manuscrise este comparabilă cu găsirea unei noi partituri de Beethoven sau a unui tablou nemaivăzut anterior de Constable”, a spus Vieweg, profesor la Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania.

El a spus că o lectură timpurie a notelor a sugerat o nouă înțelegere a modului în care Hegel și-a format ideile influente despre estetică, filozofia despre frumusețe și artă și modul în care a analizat piesele lui Shakespeare pentru a ajuta la dezvoltarea ideilor sale.

Se crede că stenogramele au fost scrise de Friedrich Wilhelm Carové, unul dintre primii studenți de la Universitatea din Heidelberg care a fost predat de Hegel în timpul filosofului acolo, între 1816 și 1818.

Ideile și lucrările lui Hegel se remarcă prin dificultatea lor formidabilă. Filosoful britanic Bertrand Russell l-a descris drept „cel mai greu de înțeles dintre marii filozofi”. Vieweg speră că noua descoperire ar putea aduce claritate.

Lucrările vor fi acum compilate într-o ediție adnotată de o echipă de experți internaționali, condusă de Vieweg și Christian Illies, profesor de filozofie la Universitatea din Bamberg.

„Secțiunile majore ale lucrării lui Hegel sunt cunoscute doar prin prelegerile sale, așa că oamenii de știință au încercat de mult să găsească transcrieri. Au fost găsite și publicate mai multe în secolele al XIX-lea și al XX-lea, dar de-a lungul anilor descoperirea de noi materiale a devenit din ce în ce mai puțin probabilă”, a spus Illies.

Deşi studiul acestor documente este abia la început, a fost realizată deja o descoperire semnificativă cutiile conţin o transcriere a uneia dintre primele prelegeri pe care Hegel le-a susţinut despre estetică.

În prezent, orice informaţie referitoare la ceea ce gândea Hegel în domeniul esteticii provine din prelegerile susţinute de filosof, mult mai târziu, la Berlin. Acestea au fost publicate postmortem de către studentul său Heinrich Gustav Hotho pe baza unei combinaţii de transcrieri ale prelegerilor şi note ale lui Hegel. Neexistând alte surse cu care acestea puteau fi comparate, au apărut întrebări cu privire la contribuţia lui Hotho asupra acestui material.

Prin urmare, descoperirea unor prelegeri anterioare ar putea ajuta, în cele din urmă, la clarificarea acestei incertitudini.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale