MAP: 10 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva, în primele 6 luni din 2019

MAP: 10 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva, în primele 6 luni din 2019

Cazurile de agresiune la adresa personalului silvic din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva s-au menţinut la un nivel foarte înalt în ultimii cinci ani, ca urmare a întăririi măsurilor de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale şi preluare în pază a unor păduri private care nu aveau asigurate servicii silvice, se arată într-un comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor remis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat 10 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva, care asigură paza fondului forestier administrat, iar în ultimii cinci ani s-au înregistrat 168 de cazuri de agresiuni.

Comunicatul MAP vine în contextul în care, la sfârşitul săptămânii trecute, Răducu Gorcioaia, de 50 de ani, angajat al Direcţiei Silvice Iaşi din 1999, a fost ucis de hoţii de lemne pe care i-a surprins în timp ce doborau arbori de pe raza ocolului silvic pe care îl administra. Doi dintre hoţi au fugit, dar cel de al treilea l-a atacat pe pădurar, lovindu-l cu o secure în zona capului.

Răducu Gorcioaia a fost găsit decedat vineri dimineaţă, iar organele de anchetă care au preluat cazul i-au identificat şi reţinut pe cei trei hoţi - un bărbat de 50 de ani şi fiii săi de 16, respectiv 17 ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Sunt profund îndurerat că un alt coleg de al nostru a căzut victimă hoţilor de lemne, de această dată plătind chiar cu viaţa sa. Pentru noi, Răducu Gorcioaia este un erou. El şi-a jertfit viaţa apărând un bun al nostru, al tuturor, o bogăţie inestimabilă, pe care noi avem datoria să o lăsăm moştenire în bună stare urmaşilor noştri", a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş.

Ministrul de resort i-a solicitat directorului general al RNP-Romsilva să ia legătura cu membrii familiei pădurarului ucis şi să acorde tot sprijinul necesar în astfel de situaţii tragice, se precizează în comunicat.Totodată, demnitarul a spus că nimeni şi nimic nu va putea înfrâna determinarea personalului silvic de a-şi face datoria.

"Vreau să afirm, încă odată, hotărârea noastră de a nu ne lăsa intimidaţi de cei care văd în pădure doar un mijloc de a se îmbogăţi ilegal şi peste noapte. Promitem că vom depune toate eforturile pentru ca aceşti indivizi fără lege să fie pedepsiţi! Nimic nu poate justifica furtul din pădure şi absolut nimeni nu ne poate face să concepem că viaţa unui om este luată pentru un braţ de lemne", a mai spus Deneş. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord