MApN: A fost lansată procedura de achiziţie a bateriilor de coastă - o capabilitate defensivă esenţială pentru România

MApN: A fost lansată procedura de achiziţie a bateriilor de coastă - o capabilitate defensivă esenţială pentru România

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a iniţiat, luni, procedura de achiziţie a "Sistemului de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă" (SIML).

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, achiziţia este derulată de Departamentul pentru armamente, ea urmând a fi finalizată printr-un contract multianual de furnizare, care va fi valabil pentru perioada 2018 - 2022.

"Bateriile de coastă reprezintă o capabilitate defensivă esenţială pentru România, ca ţară riverană Mării Negre, care va asigura apărarea zonelor costiere de litoral împotriva ameninţărilor navelor de suprafaţă. Prin dotarea cu sistemul de instalaţii mobile de lansare a rachetelor antinavă, Forţele Navale Române vor putea executa acţiuni de luptă în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului naţional, din poziţii prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea, indiferent de condiţiile hidro-meteorologice'', se precizează în comunicat.

MApN anunţă că un criteriu de calificare esenţial în atribuirea contractului va fi legat de operaţiunile compensatorii aferente (offset), ceea ce înseamnă că "operatorul economic căruia îi va fi atribuit contractul multianual va avea obligaţia de a realiza, pe teritoriul naţional, o infrastructură de producţie/ asamblare/ testare/ mentenanţă la nivelul unui operator economic cu capital majoritar sau integral de stat din industria naţională de apărare, autorizat şi înscris în registru în condiţiile legii".

În cadrul capacităţilor de producţie sau asamblare din România ar urma să se execute integrarea de elemente componente ale SIML, operaţiuni de mentenanţă pe ciclul de viaţă al sistemelor, astfel încât, în situaţii de criză şi război, să nu fie necesară trimiterea acestora în afara teritoriului naţional, dar şi implementarea unor soluţii viitoare de modernizare pentru SIML, precizează MApN. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

2 Așa o fi?

3 Se strânge lațul / Live Science: Cercetătorii au recuperat secvențe genetice ale coronavirusului șterse în secre…

4 Așa o fi? Atât de grav?

5 VIDEO Faza asta este de la Galați...