MApN: Congresul SUA a aprobat achiziția de către România a sistemului de rachete HIMARS

MApN: Congresul SUA a aprobat achiziția de către România a sistemului de rachete HIMARS

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a fost înștiințat miercuri de către Ambasada SUA în România cu privire la faptul că solicitarea țării noastre privind disponibilitatea achiziționării de sisteme tip Lansator Multiplu de Rachete cu Bătaie Mare (High Mobility Artillery Rocket Systems - HIMARS) a primit aprobarea Congresului Statelor Unite, conform procedurilor standard americane.

 Potrivit unui comunicat al MApN transmis AGERPRES, programul se află într-o etapă intermediară, după aprobarea Congresului SUA urmând a fi desfășurate discuții și negocieri de natură tehnică pentru stabilirea configurației finale a achiziției, dar și opțiunile de transfer tehnologic și implicarea industriei naționale de apărare în furnizarea de echipamente necesare producției și mentenanței.

În cadrul programului de înzestrare cu sistemul HIMARS, România a solicitat SUA achiziția a 54 de instalații de lansare și elemente auxiliare pentru dotarea a trei batalioane luptătoare.

Opțiunea pentru înzestrarea Armatei României cu sistemul HIMARS derivă din necesitatea asigurării unor echipamente de artilerie moderne, care să contribuie la întărirea capacității de apărare a teritoriului național și la creșterea gradului de interoperabilitate cu armatele aliate, prin furnizarea unei capabilități de descurajare credibile, se menționează în comunicat.

Achiziția sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esențiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 — 2026, pentru care Parlamentul a transmis, în luna mai, aprobarea prealabilă de inițiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și Aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere, arată MApN.

Ministerul român mai precizează că HIMARS este al doilea sistem care primește aprobarea Congresului SUA, după ce achiziția a șapte sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM), de tipul PATRIOT, configurația 3 plus, a parcurs aceeași procedură luna trecută.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

4 Ilie Bolojan dă afară jumătate din angajaţii Consiliului Judeţean Bihor. Unii nici nu aveau loc prin birouri

5 Proștii votează, cefele groase din Servicii încasează / Fiul unui general STS ajuns liberal, contracte grase cu…