Maramureş: Ana Blandiana, cetăţean de onoare al judeţului, pentru realizarea Memorialului Victimelor de la Sighet

Maramureş: Ana Blandiana, cetăţean de onoare al judeţului, pentru realizarea Memorialului Victimelor de la Sighet

Poetei Ana Blandiana, preşedintele Asociaţiei Fundaţia Civică, i-a fost conferit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş, a informat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

Acelaşi titlu a fost atribuit post mortem şi scriitorului Romulus Rusan, soţul poetei.

"La iniţiativa colegilor mei liberali din cadrul Consiliului Judeţean, am acordat astăzi titlul de cetăţean de onoare doamnei Ana Blandiana, preşedintele Asociaţiei Fundaţia Civică, pentru implicarea în realizarea Memorialului Victimelor de la Sighet. Acelaşi titlu, dar din păcate post mortem, l-am acordat şi domnului Romulus Rusan, care a muncit de asemenea pentru a păstra vie memoria luptei anticomuniste şi ororile unui regim de teroare", a spus Ionel Bogdan.

Potrivit acestuia, Ana Blandiana şi Romulus Rusan au reuşit, cu sprijinul unor instituţii din ţară şi din străinătate, să realizeze Memorialul de la Sighet, pe locul fostei închisori din Sighetu Marmaţiei.

"Cele două personalităţi au pus pe harta lumii Sighetu Marmaţiei, reuşind să realizeze, din fonduri private, un proiect absolut extraordinar pentru Maramureş şi pentru România: Memorialul Durerii din Sighet, o instituţie a memoriei, ridicată pe ruinele fostei închisori politice de la Sighet din anii totalitarismului de tip stalinist dintre anii 1950 şi 1955. Memorialul de la Sighet nu este doar un demers pentru păstrarea memoriei, este şi o lecţie continuă de istorie pentru educarea generaţiilor viitoare în spiritul respectului pentru sacrificiile făcute în vremea comunismului", a precizat Ionel Bogdan. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Raluca Drăgoi, pozată în timp ce face sex oral

2 Așa o fi? / Dubioase și urât mirositoare sunt dedesubturile politicii românești

3 Câh...

4 Așa arată relaxarea la Mamaia

5 Cel mai prost scenariu pentru omenire