Maramureş: Refugiul montan situat la 2.000 de metri altitudine în Munţii Pietrosul Rodnei, dat în folosinţă

Maramureş: Refugiul montan situat la 2.000 de metri altitudine în Munţii Pietrosul Rodnei, dat în folosinţă

Noul refugiu montan din Vârful Gărgălău din Munţii Pietrosul Rodnei a fost dat în folosinţă şi va putea fi folosit de turiştii români şi străini care ajung pe munte, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş.

"Toată acţiunea de construcţie a refugiului a fost realizată cu sprijinul echipelor Salvamont din Borşa şi Bistriţa-Năsăud, cu implicarea Asociaţiei 'Hai pe munte' din Iaşi, dar şi a altor voluntari, oameni iubitori ai muntelui. Fiind o operaţiune dificilă, majoritatea materialelor au fost transportate pe munte cu ajutorul unui elicopter MI-17, pus la dispoziţie de MAI. (...) Principalii beneficiari vor fi turiştii români şi străini care, indiferent de sezon, vor ajunge în Munţii Pietrosul Rodnei, şi sincer ne dorim ca refugiul să fie păstrat în condiţii cât mai bune, şi nu distrus cum s-a întâmplat în alte zone din ţară. Pentru cine ajunge la altitudini de peste 2.000 de metri, unde vremea se poate schimba în decurs de câteva ore, refugiul este principalul loc de salvare, dar şi de odihnă", a spus Sorin Timiş.

Potrivit acestuia, refugiului montan este amplasat la 2.000 de metri altitudine în vecinătatea unui traseu de creastă frecventat.

"Refugiul a fost ridicat la aproximativ 2.000 de metri altitudine, în apropierea unui traseu de creastă destul de circulat de turişti. (...) Aproape 10 tone de materiale au intrat în construcţia refugiului, panouri sandwich, lemn, nisip şi alte materiale. Fără ajutorul elicopterului aceste materiale cred că nu fi fost posibil să fie urcate pe munte", a declarat Sorin Timiş.

Turiştii urcă în Munţii Pietrosul Rodnei tot timpul anului, îndeosebi în Parcul Naţional care funcţionează în cadrul aceluiaşi perimetru alpin între judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Zona este apreciată pentru diversitatea florei şi faunei montane, dar şi habitatului specific pentru capra neagră, râsul şi ursul brun. AGERPRES/(A-autor: Leontin Cupar, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...