Marcel Vela: Avem informații că primari PSD pregăteau „diversiuni gen 10 august” de Paști, stârneau credincioșii să asalteze bisericile. Prin protocolul încheiat cu BOR, credincioșii stau acasă și vine lumina la ei

Marcel Vela: Avem informații că primari PSD pregăteau „diversiuni gen 10 august” de Paști, stârneau credincioșii să asalteze bisericile. Prin protocolul încheiat cu BOR, credincioșii stau acasă și vine lumina la ei

Ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că și președintele Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban au fost informați despre acordul dintre Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română, decizia având ca scop evitarea „aglomerației în seara de Înviere”.

„Întâlnirile cu domnul președinte sunt periodice și tema e legată de starea de urgență, chestiuni extrem de serioase. Eu, înainte de a face un lucru, în calitate de ministru, e normal că îl anunț pe primul ministru și pe președinte. Ambii erau la curent cu ce am anunțat aseară. Motivul pentru care am luat deciziile au fost cât se poate de simple: cu toții dorim să evităm aglomerația în seara de Înviere. Biserica a fost foarte deschisă și apreciez acest lucru”, a declarat Marcel Vela, la Antena 3.

Ulterior, într-o intervenție la Digi 24, Vela a spus că a semnat acordul „pentru a opri răspândirea coronavirusului”. El a precizat că ministrul Sănătății nu a spus „cu subiect și predicat” că se opune, ci că e nevoie de respectarea condițiilor astfel încât să nu se răspândească virusul.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, miercuri, într-o intervenție telefonică la Digi24, că avea informații că primari PSD pregăteau „diversiuni gen 10 august” de Paști, adică stârneau credincioșii să asalteze bisericile. Vela a explicat că, prin protocolul încheiat cu BOR, credincioșii stau acasă și vine lumina la ei, astfel că riscul de răspândire a coronavirusului este limitat, la fel și riscul unor altercații cu forțele de ordine.

Ministrul a precizat că președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban au fost de acord cu încheierea acestui protocol.

„Pentru sâmbătă, sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă diversiuni și să strânească mici diversiuni gen 10 august. Nu am vrut ca biserica să devină un subiect de știri care să facă înconjurul lumii din cauza unor primari pesediști. Am informații sigure că mulți eroi politici care se urcă pe valul pandemiei și vor să aducă puncte electorale se folosesc de acest eveniment sacru. Pentru a evita asemenea gânduri incorecte ale unor politicieni care stârneau credincioșii să asalteze bisericile, am convenit cu BOR să găsim o cale de mijloc, cu înțelepciune, cu celeritate”, a afirmat Marcel Vela.

El a susținut că aceste măsuri nu vor duce la o creșterea a cazurilor de infecții cu coronavirus peste ceea ce se estima.

„Dacă n-am fi luat aceste măsuri și lumea s-ar fi dus într-un mod spontan și fără control în număr mare la biserică, atunci am fi putut spune că am fi avut o creștere mai mare față de creșterea estimată. În acest mod nu ajungem în situația ca sărbătoarea Paștelui să agraveze răspândirea virusului”, a precizat Vela.

Ministrul a menționat că în spitale și la centrele de carantină cei care duc lumina sau Paștile vor merge doar până la intrare.

„Ministrul Sănătății nu a spus cu subiect si predicat ca nu este de acord, a evocat doar condițiile de protecție și restricție astfel încât să fie redusă la nivel național răspândirea coronavirusului, lucru cu care și eu sunt de acord sută la sută. Tocmai de accea am luat decizia de aseară, pentru a opri răspândirea cu coronavirus. Înainte am informat și premierul și a fost la curent și domnul președinte, deci e un fake news că e scandal și lumea e nemulțumită și că ne întâlnim pe această temă. Întâlnirea de la Cotroceni are ca obiect starea de urgență, măsurile luate, ce am făcut până acum, ce vom face, analize absolut corecte, un fel de oglindă, o retrospectivă și prospecție pentru viitor”, a afirmat Marcel Vela.

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu măsurile pentru Paști, ministrul a replicat: „Domnul președinte întotdeauna a fost de acord și a fost de acord și cu acest lucru, cu orice măsură care poate opri răspândirea coronavirusului”.

„Aceste măsuri vin în sprijinul populației. Dacă nu am fi luat această măsură, la toate bisericile ar fi ieșit foarte mulți oameni. Era imposibil să fie opriți de patrule, plus că dacă am fi mers pe varianta de a-i opri am fi generat multe polemici, contradicții și chiar conflicte. Ar fi fost oameni care n-ar fi înțeles că restricțiile sunt pentru binele lor”, a precizat Vela.

Ministrul de Interne a precizat că „lumea nu merge la biserică în noaptea e Înviere, lumina vine acasă, cu preoți, cu membrii consiliilor parohiale și chiar al angajaților MAI”.

În ceea ce privește împărțirea Sfintelor Paști în zilele de vineri și sâmbătă, Marcel Vela a declarat: „Prea Fericitul Daniel a înțeles și a aluat această inițiativă extraordinară pentru care trebuie apreciat și lăudat: Sfintele Paști se sfințesc joi, nu sâmbătă, astfel încât vineri și sâmbătă să poată fi împărțite. Cei peste 65 de ani le primesc acasă și cei sub 65 le primesc în fața bisericilor, exact cum se duc la supermarket să-și cumpere apă minerală. Totul este ca la magazin, preotul are mască, manuși. Este o organizare mult mai bună ca la un magazin, unde la rafturi se înghesuie mai mult de trei oameni”.

Întrebat de ce nu au fost luate măsuri similare și de Paștele catolic, ministrul a precizat: „Măsurile pe care le-am luat au fost la solicitarea bisericii. N-am luat săptămâna trecută pentru că nu am fost solicitați să-i ajutăm, au coordonarea centrală de la Vatican și acolo s-a decis modul de organizare”

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

2 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

5 Video viral