Mare atenţie unde mănânci dacă ești în vacanță pe Litoral. Medicii avertizează populaţia asupra pericolelor

Mare atenţie unde mănânci dacă ești în vacanță pe Litoral. Medicii avertizează populaţia asupra pericolelor

În această perioadă a anului, litoralul românesc este luat cu asalt de turişti din toată ţara şi nu numai. Astfel, terasele şi restaurantele sunt pline ochi. Medicii trag un semnal de alarmă şi îi roagă pe oameni să fie foarte atenţi de unde mănâncă în concediu.

Litoral SURSĂ Arhiva Adevărul

Recent, reprezentanţii ANPC au efectuat mai multe controale la malul Mării Negre iar rezultatele acestora nu sunt chiar pe placul turiştilor. Din opt terase verificate, la toate au fost identificate neregului. De cele mai multe ori este vorba despre preparate care sunt ţinute la temperaturi mult prea mari, deşi maixmul nu trebuia să depăşească 4 grade Celsius.

,,Trebuie să fim foarte atenţi dacă nu vrem să ne stricăm concediul"

Conform doctorilor, tot mai multe persoane ajung la spital din cauza alimentelor alterate pe care le consumă. Astfel, numărul cazurilor de pacienți cu enterocolită este într-o continuă creștere în această perioadă a anului.

,,Trebuie să fim foarte atenţi dacă nu vrem să ne stricăm concediul. Enterocolita este prezentă în această perioadă a anului iar simptomatologia este una zgomotoasă. Apare prin greață, vărsături și dureri de cap. Totodată, apar scaunele diareice. În această situație trebuie să ne adresăm Spitalului de Boli Infecțioase. În momentul în care apare vărsătura sau scaunul diareic se pierd din organism electroliți importanți. Aceste dezechilibre sunt importante pentru organismul uman. Astfel, trebuie intervenit rapid, în special dacă discutăm despre copii sau persoane în vârstă. În aceste cazuri, acești pacienți trebuie să primească tratamentul adecvat de reechilibrare. Se simte deja trendul ascendent, de când au crescut temperaturile. Evident, este o dorință normală a populației de a se bucura de anotimpul cald, de aici provenind și trendul ascendent în ceea ce privește enterocolitele", a precizat dr. Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase ,,Sf. Parascheva" din Iași.

,,Trebuie să ne folosim simţurile foarte atent"

Medicii vin şi cu o serie de sfaturi de care trebuie să ţinem cont dacă vrem să ne ferim de probleme pe perioada concediului şi nu numai.

,,Este foarte important să ne folosim simțurile foarte atent. Dacă observăm un miros neobișnuit nu trebuie să consumăm alimentul respectiv. Totodată, trebuie să avem foarte mare grijă în special în perioadele în care temperaturile sunt înalte, pentru că atunci alimentele se alterează într-un ritm foarte alert. Totodată, mai sunt și trucuri care nu țin neapărat de domeniul medical. Trebuie să urmărim locațiile în care există mai mulți clienți", a adăugat dr. Florin Roșu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat