Marea Britanie: Aprobarea proiectului de acord privind Brexit a intensificat plecările din guvernul May

Marea Britanie: Aprobarea proiectului de acord privind Brexit a intensificat plecările din guvernul May

Nu mai puţin de patru membri ai guvernului britanic şi-au anunţat în prima parte a zilei de joi plecarea din executivul condus de Theresa May, în semn de protest faţă de acordul de retragere (Brexit) negociat de Marea Britanie şi Uniunea Europeană aprobat miercuri de Londra, informează Reuters.

Secretara de stat pentru Brexit Suella Braverman a explicat într-o scrisoare postată pe reţeaua Twitter că nu poate "susţine cu sinceritate acordul aprobat în ajun de cabinet" şi a deplâns "concesiile" făcute Bruxellesului, adăugând că aranjamentul propus în ce priveşte frontiera irlandeză nu reflectă voinţa poporului britanic exprimată la referendumul din 2016 şi ameninţă să divizeze Regatul Unit.

Anunţul ei a fost precedat joi de cele similare făcute de Esther McVey, ministrul muncii şi pensiilor, Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, şi Shailesh Vara, secretarul de stat britanic pentru Irlanda de Nord.

În ultimul an, din noiembrie anul trecut şi până acum, Theresa May a fost părăsită de alţi 14 membri ai guvernului, dar nu toate aceste plecări au avut legătură cu abordarea sa faţă de Brexit.

1. Michael Fallon a renunţat în noiembrie 2017 la funcţia de ministru al apărării după ce a fost acuzat de hărţuire sexuală.

2. Tot atunci, ministrul pentru dezvoltare internaţională Priti Patel a demisionat în urma unei controverse legate de întâlniri cu oficiali israelieni.

3. Prim-secretarul de stat Damian Green, numărul doi din guvernul britanic, a fost forţat să demisioneze în decembrie după ce a admis că a făcut declaraţii "înşelătoare" legate de acuzaţiile conform cărora în calculatorul său de parlamentar a fost găsit, în 2008, material pornografic, iar o investigaţie a concluzionat că a încălcat codul ministerial.

4. Ministrul educaţiei Justine Greening a demisionat în ianuarie, după ce a refuzat să preia altă funcţie, în cadrul unei remanieri.

5. Amber Rudd a demisionat din fruntea Ministerului de Interne în aprilie, pe fondul unei crize legate de situaţia imigranţilor originari din Caraibe.

6. Secretarul de stat pentru comerţ internaţional Greg Hands a demisionat în iunie în semn de opoziţie faţă de planul de construire a unei noi piste pe aeroportul Heathrow.

7. Subsecretarul de stat în Ministerul Justiţiei Phillip Lee a demisionat în iunie din cauza politicii guvernului faţă de Brexit.

8. Ministrul pentru Brexit David Davis a demisionat în iulie în semn de protest faţă de planul guvernului de a menţine strânse relaţii comerciale post-Brexit cu UE.

9. Secretarul de stat pentru Brexit Steve Baker demisionează imediat după aceea din motive similare.

10. Boris Johnson a renunţat la conducerea diplomaţiei britanice tot în iulie, în legătură cu aşa-zisul plan "Chequers" al guvernului cu privire la Brexit.

11. Secretarul de stat pentru întreprinderi mici Andrew Griffith a demisionat în iulie în urma unui scandal sexual.

12. Secretarul de stat pentru apărare Guto Bebb a demisionat tot în iulie, după ce a votat împotriva unui amendament la proiectul de lege propus de guvern în domeniul taxelor vamale după ieşirea din UE.

13. Secretara de stat pentru sport Tracey Crouch şi-a prezentat luna aceasta demisia în urma unui dezacord cu reformele propuse de guvern în ce priveşte jocurile tip slot-machine.

14. Secretarul de stat pentru transporturi Joseph Johnson - fratele mai mic al fostului ministru de externe Boris Johnson - a demisionat vinerea trecută din guvernul condus de premierul Theresa May, cerând organizarea unui nou referendum.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…