Marea Britanie ar putea avea parte de o procedură de aderare accelerată dacă decide să revină în UE (oficial european)

Marea Britanie ar putea avea parte de o procedură de aderare accelerată dacă decide să revină în UE (oficial european)

Marea Britanie ar putea avea parte de o procedură accelerată pentru aderarea la Uniunea Europeană, în cazul în care va decide, după Brexit, că vrea să se alăture din nou blocului comunitar, a spus negociatorul-șef pentru Brexit al Parlamentului European, Guy Verhofstadt, într-un interviu pentru emisiunea UpFront a postului Al Jazeera.

Liderul Alianței Liberalilor și Democraților Europeni (ALDE) a declarat că, dacă vreunul dintre viitoarele guverne britanice va manifesta această intenție, scenariul este posibil.

"Opțiunea este deschisă. Britanicii pot reintroduce oricând solicitarea de a deveni stat membru al Uniunii. În mod clar avem suficientă experiență pentru ca procesul să fie ceva mai rapid decât este în mod normal", a spus Guy Verhofstadt.

În schimb, fostul premier belgian a exclus posibilitatea ca guvernul britanic să negocieze până în 2019 atât Brexit-ul, cât și un nou acord de schimb cu UE. "Din punct de vedere tehnic, așa ceva e imposibil", a spus Verhofstadt.

Oficialul a precizat că Parlamentul European nu urmărește să pedepsească Marea Britanie, dar va dori o înțelegere corectă. "Dacă nu ești în UE, nu ai cum să obții un statut mai bun decât cel pe care l-ai avea ca membru al UE", a detaliat belgianul.

Europarlamentarul belgian a afirmat că, din punctul său de vedere, problemele legate de migrație au reprezentat principalul motiv pentru care 52% dintre britanici au optat pentru ieșirea din UE a Regatului Unit la referendumul din iunie 2016. Întrebat dacă și xenofobia și naționalismul ar fi jucat un rol, Verhofstadt a răspuns: "Cred că poate fi o explicație bună".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urlă Orban că i-au luat „dușmanii” partidul? Nu, știe că dosarele de la DNA ale Camarilei vor ieși pe piață cu…

2 Zvonuri...

3 Așa o fi?

4 Un nou cal troian al Rusiei? / Dezvăluiri despre cel care ar putea produce marele șoc în Europa câștigând președ…

5 Așa e! Aceste două cocini ar trebui închise! Iar imbecilii care i-au intoxicat pe români detestați public