Marea Britanie: Jumătate de milion de lire sterline, confiscate fiului fostului premier moldovean Vlad Filat

Marea Britanie: Jumătate de milion de lire sterline, confiscate fiului fostului premier moldovean Vlad Filat

Justiţia britanică a ordonat confiscarea a aproape 500.000 de lire sterline (circa 570.000 de euro) fiului fostului premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, care deţinea un autoturism Bentley şi plătea o chirie lunară de 30.000 de lire la Londra, informează AFP.

Anchetatorii au stabilit că averea lui Vlad Luca Filat, în vârstă de 22 de ani, provine din "activitatea ilegală a tatălui său", a indicat Agenţia britanică de luptă împotriva criminalităţii (NCA) într-un comunicat emis joi.

Fostul premier moldovean (2009-2013) se află în prezent în închisoare în ţara sa după ce a fost condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere. El a fost acuzat că ar fi deturnat 260 milioane de dolari.

Fiul său, care se stabilise la Londra în iulie 2016 pentru a studia acolo, a atras atenţia anchetatorilor prin cheltuielile sale "extravagante", între care cumpărarea unui autoturism Bentley cu 200.000 de lire, deşi el nu avea venituri cunoscute în Regatul Unit, a explicat NCA.

Cele trei conturi ale sale la banca HSBC "abundau în importante depozite ale unor societăţi străine, cu sediul în principal în Turcia şi insulele Cayman", a indicat agenţia. Numeroase depozite în numerar fuseseră de asemenea înregistrate în reţeaua băncii, dintre care peste 98.000 de lire sterline depuse într-un interval de trei zile.

Aceste trei conturi bancare fuseseră îngheţate în mai 2018, conform noilor dispoziţii referitoare la Criminal Finance Act 2017, o lege destinată să combată spălarea de bani.

Un tribunal din Londra a ordonat marţi ca banii îngheţaţi să fie confiscaţi.

Judecătorul Michael Snow s-a declarat "convins că banii proveneau din conduita criminală a tatălui acestuia în Republica Moldova".

"Când suspectăm că banii dintr-un cont provin dintr-o activitate criminală putem cere tribunalului să îngheţe şi apoi să confişte sumele", a explicat Rob MacArthur, de la unitatea responsabilă cu lupta împotriva corupţiei internaţionale în cadrul NCA. "În acest caz, Vlad Luca Filat nu a fost în măsură să demonstreze că banii aveau o origine legitimă şi tribunalul a stabilit că aceşti bani sunt recuperabili", a adăugat el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Acuzată că face gărzi „la negru”, directoarea medicală de la Socola a demisionat prin e-mail din vacanța din R…

2 Cursă entuziasmantă la JO 2020! Ancuța Bodnar și Simona Radiș și-au spulberat adversarele în calificări și sun…

3 Ceva mai penibil nu există...

4 Așa o fi?

5 Invazie de turiști români în toată Grecia / Presa elenă: Pe insule auzi aproape exclusiv românește