Marea Britanie: Liderul laburist declină invitaţia la dineul de stat în onoarea lui Trump

Marea Britanie: Liderul laburist declină invitaţia la dineul de stat în onoarea lui Trump

Liderul opoziţiei laburiste britanice, Jeremy Corbyn, a declinat invitaţia de a lua parte la banchetul de stat ce va avea loc în onoarea preşedintelui american Donald Trump, aşteptat într-o vizită de stat în Regatul Unit între 3 şi 5 iunie, transmit AFP şi dpa.

'Jeremy Corbyn a declinat astăzi invitaţia la dineul de stat cu Donald Trump', a anunţat Partidul Laburist, într-un comunicat.

Corbyn consideră că premierul conservator 'Theresa May nu ar trebui să întindă covorul roşu al unei vizite de stat pentru a onora un preşedinte care rupe tratate internaţionale vitale, susţine negarea schimbării climatice şi foloseşte o retorică rasistă şi misogină'.

'Păstrarea unei relaţii importante cu Statele Unite nu pretinde pompa şi ceremonia unei vizite de stat', a adăugat Corbyn, care s-a declarat totuşi dispus să se întâlnească cu Trump 'pentru a discuta toate subiectele de interes'.

Theresa May l-a invitat pe Donald Trump în Marea Britanie încă din ianuarie 2017, dar vizita de stat anunţată iniţial s-a transformat într-o simplă 'vizită de lucru' în iulie 2018, în urma apelurilor la proteste faţă de politicile acestuia, mai ales în domeniul imigraţiei.

Downing Street a subliniat însă atunci că o vizită de stat rămânea de actualitate.

Spre deosebire de o vizită de lucru, o vizită de stat implică, în general, o procesiune cu trăsura regală în Londra şi banchete.

'Mai multe detalii despre program vor fi anunţate la momentul oportun', a indicat Palatul Buckingham, care a anunţat marţi vizita preşedintelui american.

Activişti au promis deja că 'sute de mii de manifestanţi vor inunda capitala' pentru a protesta contra vizitei lui Trump, după ce, în 2018, deplasarea acestuia în Marea Britanie a scos în stradă zeci de mii de manifestanţi.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...