Marea Britanie, lovită de o grevă istorică a angajaţilor din sănătate. Motivul protestelor

Marea Britanie, lovită de o grevă istorică a angajaţilor din sănătate. Motivul protestelor

Sistemul de sănătate din Marea Britanie este în colaps. Zeci de mii de asistente medicale şi ambulanţieri au ieşit în stradă pentru a-şi cere drepturile. Ţara se confruntă cu cea mai mare grevă, din istoria ultimilor 75 de ani.

Asistentele medicale din Marea Britanie îşi cer drepturile salariale FOTO Facebook/RCN

Serviciul de sănătate public britanic (NHS) se confruntă, luni, cu cea mai importantă zi de grevă din istoria sa, după ce zeci de mii de asistente medicale şi lucrători pe ambulanţe au hotărât să oprească lucrul simultan, potrivit Agerpres .

Situaţia pune mari presiuni pe activitatea spitalelor, iar acesta ar putea fi doar începutul.

Asistentele vor face grevă, de asemenea, marți, în timp ce personalul de pe ambulanță va înceta lucrul în decursul zilei de vineri, iar kinetoterapeuții, joi.

Săptămâna va probabil cea mai perturbatoare din istoria NHS., a declarat directorul medical Stephen Powis, citat de Reuters.

Salariile nu ţin pasul cu inflaţia

Angajaţii au început o serie de greve cu participare numeroasă, încă din luna decembrie. Principala nemulţumire constă în lipsa creşterilor salariale, pe fondul unei inflaţii care depăşeşte 10%, în ţară.

În vară, când aproximativ 500.000 de lucrători din sectorul public au organizat greve generale, Sindicatul Royal College of Nursing (RCN) i-a adresat prim-ministrului Rishi Sunak o scrisoare prin care s-a cerut „încheierea rapidă” grevei asistenței medicale, prin oferte de plată „semnificative”.

Cu toate acestea, Guvernul nu a părut să îşi schimbe poziţia în privinţa salariilor.

„Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că, dacă vom încerca să combatem inflaţia cu creşteri salariale ridicate, situaţia nu va face decât să se înrăutăţească”, a reafirmat Barclay într-un comunicat.

Mişcarea afectează în principal Anglia, întrucât în prezent au loc negocieri mai ales în Ţara Galilor.

Potrivit sindicatului RCN, din cauza politicilor de austeritate care lovesc dur NHS, salariile membrilor săi au scăzut cu aproape 20% în zece ani, în termeni reali. Sindicatul solicită o majorare de circa 19%.

Directorul NHS Providers, Julian Hartley, a declarat că înţelege de ce atâţia angajaţi au ajuns la un 'punct fără întoarcere', şi a cerut guvernului să se aşeze la masa negocierilor cu sindicatele pentru a se ajunge la un acord.

În jur de 88.000 de consultaţii medicale programate au fost deja anulate din cauza grevelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu