Marea Britanie, lovită de o grevă istorică a angajaţilor din sănătate. Motivul protestelor

Marea Britanie, lovită de o grevă istorică a angajaţilor din sănătate. Motivul protestelor

Sistemul de sănătate din Marea Britanie este în colaps. Zeci de mii de asistente medicale şi ambulanţieri au ieşit în stradă pentru a-şi cere drepturile. Ţara se confruntă cu cea mai mare grevă, din istoria ultimilor 75 de ani.

Asistentele medicale din Marea Britanie îşi cer drepturile salariale FOTO Facebook/RCN

Serviciul de sănătate public britanic (NHS) se confruntă, luni, cu cea mai importantă zi de grevă din istoria sa, după ce zeci de mii de asistente medicale şi lucrători pe ambulanţe au hotărât să oprească lucrul simultan, potrivit Agerpres .

Situaţia pune mari presiuni pe activitatea spitalelor, iar acesta ar putea fi doar începutul.

Asistentele vor face grevă, de asemenea, marți, în timp ce personalul de pe ambulanță va înceta lucrul în decursul zilei de vineri, iar kinetoterapeuții, joi.

Săptămâna va probabil cea mai perturbatoare din istoria NHS., a declarat directorul medical Stephen Powis, citat de Reuters.

Salariile nu ţin pasul cu inflaţia

Angajaţii au început o serie de greve cu participare numeroasă, încă din luna decembrie. Principala nemulţumire constă în lipsa creşterilor salariale, pe fondul unei inflaţii care depăşeşte 10%, în ţară.

În vară, când aproximativ 500.000 de lucrători din sectorul public au organizat greve generale, Sindicatul Royal College of Nursing (RCN) i-a adresat prim-ministrului Rishi Sunak o scrisoare prin care s-a cerut „încheierea rapidă” grevei asistenței medicale, prin oferte de plată „semnificative”.

Cu toate acestea, Guvernul nu a părut să îşi schimbe poziţia în privinţa salariilor.

„Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că, dacă vom încerca să combatem inflaţia cu creşteri salariale ridicate, situaţia nu va face decât să se înrăutăţească”, a reafirmat Barclay într-un comunicat.

Mişcarea afectează în principal Anglia, întrucât în prezent au loc negocieri mai ales în Ţara Galilor.

Potrivit sindicatului RCN, din cauza politicilor de austeritate care lovesc dur NHS, salariile membrilor săi au scăzut cu aproape 20% în zece ani, în termeni reali. Sindicatul solicită o majorare de circa 19%.

Directorul NHS Providers, Julian Hartley, a declarat că înţelege de ce atâţia angajaţi au ajuns la un 'punct fără întoarcere', şi a cerut guvernului să se aşeze la masa negocierilor cu sindicatele pentru a se ajunge la un acord.

În jur de 88.000 de consultaţii medicale programate au fost deja anulate din cauza grevelor.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Când m-a sunat Bro să mă întrebe dacă accept să apar topless în filmul lui, am zis „Da” fără să mă gândesc la nimic”

2 Zodiile cele mai loiale în dragoste: îți vor fi alături la bine și la rău. Ce nativ este cel mai bun partener de viață

3 Ce mesaj a transmis Nelu Cortea după eliminarea lui Cătălin Scărlătescu și Doinei Teodoru din America Express

4 „Mă uit în jos și îmi place ceea ce văd!”

5 Ce se află dincolo de moarte. Mărturia unui bărbat căruia i s-a oprit inima