Marea Britanie: Opoziţia o acuză pe Theresa May că încearcă să ''şantajeze'' parlamentarii pentru a vota acordul încheiat cu UE

Marea Britanie: Opoziţia o acuză pe Theresa May că încearcă să ''şantajeze'' parlamentarii pentru a vota acordul încheiat cu UE

Liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a acuzat-o luni pe şefa guvernului britanic Theresa May că încearcă să ''şantajeze'' parlamentarii pentru a-i susţine acordul încheiat cu Bruxellesul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează dpa.

Jeremy Corbyn a cerut o garanţie că Theresa May "nu va încerca să fugă" de organizarea unui vot asupra acordului privind Brexit-ul săptămâna viitoare, după ce a amânat votul în urmă cu patru săptămâni, şi a admis că premierul s-ar fi confruntat cu o înfrângere usturătoare dacă ar fi făcut-o.

"Guvernul încearcă să câştige timp în încercarea de a şantaja această cameră şi ţara pentru a susţine un acord eşuat", a declarat el în Camera Comunelor.

Euroscepticii şi criticii pro-UE din toate formaţiunile politice au acuzat guvernul că induce ideea unei catastrofe în cazul unui Brexit fără acord pentru a-i convinge astfel pe parlamentari să voteze acordul convenit în decembrie cu UE.

Duminică, Theresa May a afirmat că respingerea în parlament a acordului privind Brexit va duce ţara sa pe un ''teritoriu necunoscut'', dar a dezminţit relatările din presă conform cărora ar intenţiona să amâne încă o dată votul asupra acestui acord în Camera Comunelor.

Dacă parlamentarii britanici resping acordul, Regatul Unit va trebui fie să se retragă din blocul comunitar fără un acord, fie să amâne Brexit-ul prevăzut în prezent pentru 29 martie.

Londra caută să obţină noi garanţii din partea UE în legătură cu ''plasa de siguranţă'', o măsură prin care s-ar evita o frontieră fizică între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...