Marea Britanie: Partidul Brexit nu reuşeşte să-şi facă intrarea în parlament, după un scrutin parţial

Marea Britanie: Partidul Brexit nu reuşeşte să-şi facă intrarea în parlament, după un scrutin parţial

Partidul Brexit, învingător clar în scrutinul pentru Parlamentul European din luna mai, a pierdut joi, la mică diferenţă de voturi, alegerile legislative parţiale desfăşurate în oraşul Peterborough, din estul Angliei, eşuând astfel să-şi facă intrarea în parlamentul de la Londra, transmit dpa şi AFP.

Conform rezultatelor anunţat vineri dimineaţă, candidatul Partidului Brexit, Mike Greene, un antreprenor local, s-a plasat pe locul al doilea, cu aproape 29% din voturi, în urma reprezentantei laburiştilor, Lisa Forbes, care a întrunit circa 31% din sufragii, cu doar 683 mai multe decât principalul contracandidat.

Partidul Laburist, aflat totuşi în declin Peterborough, reuşeşte astfel să păstreze mandatul deputatei sale Lisa Forbes în parlamentul de la Westminster, unde este principala forţă de opoziţie.


Foto: (c) Joe Giddens / AP


Partidul Conservator, aflat la guvernare, a obţinut locul al treilea, cu 21% din voturi, în faţa Partidului Liberal-Democrat (12%).

Rezultatul scrutinului de la Peterborough a fost anunţat cu doar câteva ore înainte ca prim-ministrul britanic Theresa May să demisioneze oficial din funcţia de lider al Partidului Conservator din cauza eşecului legat de Brexit.

Partidul Brexit, fondat în aprilie de controversatul fost lider al UKIP (Partidul pentru Independenţa Regatului Unit), Nigel Farage, a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile pentru Parlamentul European, câştigând 29 de mandate. Conservatorii au fost doar pe locul al cincilea, cu patru mandate, iar laburiştii s-au plasat pe locul al treilea, cu 10 mandate.

La scrutinul europarlamentar, Partidul Brexit obţinuse un scor de 31,6% la Peterborough.

Lisa Forbes, candidata laburistă învingătoare în alegerile parţiale de joi, a declarat că rezultatul de la Peterborough constituie o înfrângere pentru 'politica de divizare' practicată de Partidul Brexit, în timp ce liderul laburist Jeremy Corbyn a vorbit despre o respingere a modului 'dezastruos' în care conservatorii au gestionat Brexit-ul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?