Marea Britanie și Uniunea Europeană nu s-au înțeles deocamdată în ce privește protejarea drepturilor cetățenilor expatriați

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat joi că se menține o "divergență fundamentală" în tratativele cu Marea Britanie referitor la protejarea drepturilor cetățenilor expatriați ieșirea acesteia din Uniune. Mai sunt necesare și clarificări în ce privește reglementarea aspectelor financiare și cu privire la granița irlandeză, a adăugat Barnier, citat de agenția Reuters.

În conferința de presă comună cu ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, la finalul celei de-a doua runde de negocieri între Marea Britanie și UE, negociatorul european a insistat ca drepturile cetățenilor care trăiesc în străinătate să fie garantate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

El a cerut de asemenea Marii Britanii ca la următoarea rundă de negocieri, prevăzută pentru sfârșitul lui august, să aducă clarificări în ce privește "factura" Brexitului și granița irlandeză.

Este vorba de cele trei probleme-cheie care trebuie rezolvate înainte de UE să accepte începerea negocierilor cu privire la un viitor acord comercial cu Marea Britanie, amintește Reuters.

Obiectivul Bruxellesului este ca negocierile să se încheie în toamna anului 2018, pentru ca toate părțile să poată ratifica acordul înainte de 29 martie 2019, dată care ar respecta termenul de doi ani prevăzut de tratatele europene pentru ieșirea unui stat membru din blocul comunitar.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV