Marea Britanie: Suspendarea Parlamentului, la Curtea Supremă

Marea Britanie: Suspendarea Parlamentului, la Curtea Supremă

Curtea Supremă din Marea Britanie urmează să înceapă marţi audierea argumentelor legale împotriva suspendării Parlamentului de către prim-ministrul Boris Johnson, pe fondul acuzaţiilor că premierul doreşte să evite o examinare minuţioasă a planurilor sale privind Brexitul, transmite dpa.

Se preconizează că audierile în acest dosar se vor desfăşura timp de trei zile, cu probe din trei procese separate din Anglia, Scoţia şi Irlanda de Nord.

Johnson a respins apelurile de reconvocare a Parlamentului, insistând că el nu a indus-o în eroare pe regina Elisabeta a II-a atunci când i-a cerut să aprobe suspendarea.

El a declarat că a solicitat suspendarea pentru a i se permite să prezinte într-o nouă sesiune parlamentară un program de îmbunătăţire a serviciilor de sănătate, poliţie şi cu alte "priorităţi ale oamenilor".

Militanta anti-Brexit Gina Miller, reclamant principal în procesul din Anglia, a spus că miza problemei este "mult mai importantă decât Brexitul".

"Este despre cum suntem guvernaţi, despre menţinerea vechilor noastre libertăţi democratice şi despre încercarea de a opri cu orice preţ crearea unui precedent periculos care ameninţă constituţional, politic şi economic să ne ruineze pe toţi", a scris luni Miller în ziarul Independent.

Dacă cei 11 judecători vor decide că suspendarea este ilegală, este de aşteptat ca Johnson să recheme legislativul.

Într-un videoclip adresat alegătorilor britanici şi difuzat luni pe Twitter, Boris Johnson a spus că unii parlamentari "au considerat că aceasta (suspendarea) a fost antidemocratică, chiar dacă le-am oferit de două ori posibilitatea unor alegeri, refuzate cu laşitate de ei".

"Aceşti oameni au avut trei ani să se gândească la Brexit", a mai arătat Johnson. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale