Marea Britanie: Theresa May ar urma să-şi anunţe vineri data plecării din funcţie (presă)

Marea Britanie: Theresa May ar urma să-şi anunţe vineri data plecării din funcţie (presă)

Prim-ministrul britanic Theresa May ar urma să-şi anunţe vineri dimineaţă data plecării din funcţie, scrie presa britanică, preluată de AFP.

'Theresa May ar urma să-şi anunţe data plecării din Downing Street vineri dimineaţă', notează site-ul BBC, citând responsabili guvernamentali, sub protecţia anonimatului.

Lidera conservatorilor urmează să se întâlnească în cursul zilei cu Graham Brady, preşedintele 'Comitetului 1922', responsabil cu organizarea Partidului Conservator.

Potrivit cotidianului The Times, la întâlnire se vor stabili detaliile şi în primul rând calendarul plecării Theresei May din funcţie.

The Times scrie că şefa guvernului ar putea rămâne încă în jur de şase săptămâni, timp în care conservatorii îi vor alege succesorul.

Theresa May ar urma, aşadar, să fie încă prim-ministru atunci când preşedintele american Donald Trump va vizita Marea Britanie, între 3 şi 5 iunie.

Boris Johnson, fost ministru de externe, unul din promotorii principali ai Brexit-ului, se numără printre favoriţii la conducerea Partidului Conservator.

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia guvernului în iulie 2016, la scurt timp după referendumul la care 52% dintre votanţi s-au pronunţat pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Ea nu a reuşit însă să strângă în jurul viziunii sale despre ieşirea din UE o clasă politică profund divizată, ca şi societatea britanică, pe acest subiect.

Acordul de divorţ pe care l-a negociat cu Bruxellesul a fost respins de trei ori de deputaţi, ceea ce a obligat cabinetul să amâne Brexit-ul cel târziu până la 31 octombrie - faţă de 29 martie, data iniţială - şi să organizeze scrutinul pentru Parlamentul European.

Marţi, Theresa May a prezentat un plan al 'ultimei şanse', ce prevedea unele compromisuri în încercarea de a-i convinge pe parlamentari.

Textul a fost supus însă unui val de critici, atât ale opoziţiei laburiste, cât şi ale euroscepticilor din propriul partid, conducând la demisia ministrului pentru relaţia cu parlamentul, Andrea Leadsom, miercuri seară.

Proiectul de lege, pe care Theresa May intenţiona să-l supună la vot la 3 iunie, nu figurează însă pe agenda legislativă anunţată joi de guvern deputaţilor. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

3 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

4 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

5 VIDEO Operațiune specială a Armatei Ucrainene