Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit

Marele cineast italian Franco Zeffirelli a murit la vârsta de 96 de ani, transmite sâmbătă AFP care citează presa italiană.

Regizorul a murit la reşedinţa sa de la marginea Romei.

Franco Zeffirelli "s-a stins liniştit după o lungă maladie care s-a agravat în ultimele luni", anunţă presa italiană care citează surse din familia cineastului.

Născut la Florenţa la 12 februarie 1923, Zeffirelli a devenit celebru ca producător de operă prin spectacolele grandioase pe care le-a pus în scenă şi în calitate de regizor, aducând pe marile ecrane adaptări după piese de teatru celebre, precum "Romeo şi Julieta" sau "Îmblânzirea scorpiei", cu Elizabeth Taylor şi Richard Burton în rolurile principale.

Zeffirelli a rămas activ până la o vârstă înaintată, deşi sănătatea sa era din ce în ce mai şubredă şi şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în scaunul cu rotile, înconjurat de câinii săi credincioşi la vila sa de la marginea Romei.

Deseori apreciat mai mult de public decât de critici, Zeffirelli a fost ultimul din generaţia de titani ai cinematografiei italiene şi mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial, generaţie din care au făcut parte Federico Fellini, Luchino Visconti şi Vittorio De Sica.

A regizat peste 20 de filme şi a colaborat cu actori uriaşi, precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway sau Jon Voight. Dintre filmele sale celebre reamintim "Iisus din Nazaret", "Otello", "Hamlet" (1992, cu Mel Gibson şi Glen Close) sau "La ceai cu Musolini".

Fidelitatea sa pentru opera lui Shakespeare, pe care a adoptat-o pentru marile ecrane, i-a adus în 2004 titlul de "Sir" în Anglia.

În afară de producţiile cinematografice, Zeffirelli a pus în scenă şi peste 30 de piese de teatru şi opere.

"Franco Zeffirelli, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai lumii, a murit în această dimineaţă. Adio dragă Maestre, Florenţa nu te va uita niciodată", a anunţat pe Twitter primarul oraşului Florenţa, Dario Nardella. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...