Marele Putin, salvat de micul dictator Lukașenko. Ceva nu se potrivește în acest film

Marele Putin, salvat de micul dictator Lukașenko. Ceva nu se potrivește în acest film

Şeful mercenarilor ruşi din gruparea Wagner, Evgheni Prigojin, angajat într-o rebeliune armată împotriva conducerii militare ruse, a acceptat să-şi oprească marşul spre Moscova şi a ordonat luptătorilor săi să se întoarcă la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge, după medierea preşedintelui belarus Alexandr Lukaşenko, transmite Reuters.

Lukashenko a negociat cu Prigojin ca să-l scape Putin Foto Profimedia

Prigojin a declarat că luptătorii săi au avansat până la 200 km de Moscova în ultimele 24 de ore.

Biroul preşedintelui belarus, Alexandr Lukaşenko, a anunţat că acesta a negociat sâmbătă cu şeful Wagner pentru a opri deplasarea trupelor grupării paramilitare în Rusia şi pentru a evita orice nouă escaladare.

''Evgheni Prigojin a acceptat propunerea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko de a opri deplasările membrilor înarmaţi ai Wagner şi măsurile de dezescaladare a tensiunilor'', se spune în anunţul transmis pe canalul oficial de Telegram al preşedinţiei belaruse.

Medierea a avut loc în acord cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a durat toată ziua.

''Ceea ce este în prezent pe masă este perfect acceptabil (...) pentru rezolvarea situaţiei, cu garanţii de securitate pentru luptătorii din Wagner", se mai spune în mesajul preşedinţiei belaruse.

„În prezent, nu vedem convoaie de mii de luptători ai Grupului Wagner îndreptându-se spre Moscova”, a declarat expertul militar israelian David Sharp pentru Novaia Gazeta Europe. „Putem presupune că cei 25.000 menționați reprezintă numărul total al subordonaților lui Prigojin staționați la diferite baze. Este posibil ca toți să fi început să se îndrepte spre Rostov-pe-Don și de acolo spre Moscova. Nu avem date precise despre aceste forțe. Poliția și Garda Națională Rusă au rămas aparent neutre, dacă nu s-au alăturat rebelilor.

Nu este greu să oprești o coloană de măcar câteva mii de oameni în mișcare în formație de marș cu aviația sau folosind unități ale armatei obișnuite. În orice caz, rapoartele sugerează că trupele de aplicare a legii nu au opuns nicio rezistență semnificativă împotriva mercenarilor Wagner. Există câteva imagini de luptă, dar nu sunt bătălii la scară largă.

Potrivit lui David Sharp, Rusia ar trebui să aibă suficiente forțe pentru a înlătura lovitura de stat: centrul de operațiuni speciale FSB, unitățile Gărzii Naționale Ruse, forțele de operațiuni speciale și așa mai departe. Întrebarea presantă este dacă aceste formații vor urma ordinele și vor trece la lupta împotriva grupării Wagner. Cazurile în care oamenii legii se alătură cauzei lui Evgheni Prigojin au fost deja înregistrate la Rostov-pe-Don.

Sharp crede că chiar și un grup relativ mic de rebeli poate obține un anumit succes dacă aceștia acționează decisiv. Dacă nu vor întâmpina nicio rezistență semnificativă, luptătorii Grupului Wagner pot captura câteva orașe mari și capitale regionale. Totul era să aționeze rapid, înainte ca autoritățile să-și recapete simțurile și să revină.

Războiul clasic nu se desfășoară în coloane de marș”, explică expertul. „Fără provizii reale din spate, stocuri de muniție, bucătărie și tot ce este necesar. De asemenea, obiectivele finale stabilite de Prigojin pentru trupele sale sunt neclare. Presa raportează că o serie de clădiri au fost deja capturate de către grupul Wagner din Voronej. Mercenarii vor continua posibil să se deplaseze spre Moscova.”

Luptătorii Wagner susțin că au doborât deja câteva elicoptere. Cu toate acestea, David Sharp crede că elicopterele de atac folosite astăzi pe linia frontului pot distruge cu ușurință o coloană de trupe în mișcare. Cu toate acestea, eventual și alte persoane din trafic vor fi afectate. Rebelii puteau folosi mașini civile ca scut împotriva oricăror potențiale atacuri aeriene.

Doi luptători ai Grupului Wagner care se află în prezent în regiunea Moscova în concediu, au spus Novaia Gazeta Europe că conducerea companiei de mercenari i-a contactat vineri cu un ordin „să fie gata să se îndrepte către unitatea cea mai apropiată a grupului militar privat”. Evgheni Prigojin a anunțat în esență mobilizarea tuturor foștilor săi subordonați. În total, s-ar putea să mai fie cel puțin 30.000,

Roman Svitan, un colonel ucrainean în rezervă, descrie operațiunea mercenarilor Wagners ca una în etape. „Nimeni din Rusia nu opune rezistență serioasă împotriva coloanelor Grupului Wagner dintr-un motiv oarecare”, a spus el pentru Novaia Gazeta Europe. „Este pus în scenă și elicopterul militar presupus doborât. Ucraina ar trebui să fie pregătită să facă față intrigilor și trucurilor militare. Ar trebui să urmărim unde se vor îndrepta forțele lui Prigojin după Voronej. Este posibil să fie doar o redistribuire a trupelor pe axa Harkov sau Sumi prin Kursk. Dacă luptătorii Wagner se îndreaptă spre autostrada care duce la Moscova, atunci vom urmări și vom trage concluzii.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?